Списък на опасните породи кучета бе утвърден в Русия

kuche


Руският премиер Дмитрий Медведев подписа указ за одобряване на списък с потенциално опасни кучета.

Списъкът включва 12 породи кучета и техните мелези, притежаващи генетично определени качества като агресия и сила и представляващи потенциална опасност за хората. До окончателният му вид се стигна след разглеждане на първоначално изготвения от Министерството на вътрешните работи списък с 69 породи на потенциално опасни кучета, чието разхождане без намордник и каишка е забранено на обществени места и предложенията на Съюза на обществените кучешки организации: Руската киноложка федерация, обществената организация „Съюз на киноложките организации на Русия“, както и опита на други страни.
В редиците на опасните породи попадат кучетата акбаш, бразилски булдог, булдог, бендог, всички породи, които са хибридни кръстоски с вълци, булмастиф, питбул и кавказка овчарка, както и всички, проявяващи агресия и сила
От 1 януари 2020 г. влиза в сила параграф 6 от член 13 от федералния закон, според който разхождането на потенциално опасни кучета без намордник и каишка е забранено, независимо от мястото на разходката, с изключение на случаите, когато такива кучета са на оградената територия на техния собственик. В този случай за присъствието на потенциално опасно куче трябва да се постави предупредителен знак на входа на частната собственост, предава РИА НОВОСТИ.

Comments

comments