Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за проблемите на гражданите с бързите кредити

image

Омбудсманът Мая Манолова свиква днес от 11.00 часа форум за проблемите на гражданите с бързите кредити, съобщиха от пресофиса на институцията.

Сред констатираните проблеми, които ще се дискутират, са прекомерните лихви и такси, едностранната промяна на дължима лихва, осигуряването на банкова гаранция или поръчител, който да отговаря на свръхизисквания, на такси за експресно отпускане на кредит, за домашно посещение за подписване на договор или на друго удобно място, неподновяването на застраховка и други. Десетки са жалбите на граждани и сигнали от неправителствени организации и адвокати, в които се алармира за наличие на неравноправни клаузи в договорите на фирми за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

Във форума са поканени да участват депутати, представители на Комисията за защита на потребителите, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Висшия адвокатски съвет, Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, Камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциацията на колекторските агенции в България, Сдружението за правна помощ на потребителите, Българската национална асоциация „Активни потребители“, съдии, адвокати и граждани.

Comments

comments