Олиото поскъпна с над 70%

Цената на олиото за шест месеца е поскъпнала с повече от 70% в България. Причината са икономическите последствия от коронавируса и климатичните особености. Скокът в нашите магазини бе предшестван от повишение на суровината на световните борси. Заради високата цена на слънчогледа се предвижда ограничаване на производството, а това би довело до още по-висока цена на олиото в мрежата на дребно, прогнозират експерти.

„През седмица – две се променя цената. В момента е 3.50 лв.“, описа пред БНТ моментната ситуация пред телевизията магазинерът от Съединение Маргарита Лапкова.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят изгодно суровина, за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледа вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година. „След като прибраха реколтата, ценовите котировки тръгнаха някъде между 550 600 лв. за тон без ДДС“, коментира доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма. „Къде заради нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове… –  повечето производители още в периода преди нова година са продали слънчогледа“, коментира селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

А търсенето расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

 

 

 

 

Източник: Сега

Comments

comments