Олег Сенцов получи своята награда „Сахаров“

svobodnaevropa.bg
svobodnaevropa.bg

Носителят на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов получи своята награда в Страсбург на 26 ноември, след като бе освободен от затвор в Русия.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Олег Сенцов е филмов режисьор, който бе осъден на 20 години затвор в Русия по обвинения за подготовката на терористични актове. Неправителствената организация „Амнести интернешънъл“ определи съдебното дело срещу него като „несправедлив процес пред военен съд“. Той се превърна в символ на около 70-те украинци, незаконно арестувани и осъдени на дълги години затвор от руските окупационни сили на Кримския полуостров. Сенцов обяви гладна стачка през май 2018 г., която прекрати едва на 6 октомври 2018 г. под заплахата, че ще бъде хранен насила.

Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека получи лично наградата за 2018 за свобода на мисълта, след като беше освободен от затвора на 7 септември 2019 г. при споразумение за размяна на затворници между Русия и Украйна. Той бе осъден от руските власти заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим.

При връчването на наградата председателят на ЕП Давид Сасоли се обърна към Олег Сенцов с думите: „Вие ясно отстоявахте своите принципи и убеждения, заради което платихте висока цена, загубвайки свободата си. Нито един човек не би трябвало да плаща за това“.

Г-н Сасоли изказа адмирации за решимостта на борците за свобода, които са готови да протестират срещу нарушаването на човешките права: „Г-н Сенцов беше освободен, но много други хора, включително блогъри и журналисти като Станислав Асеев, са задържани като заложници в Източна Украйна. Призоваваме те да бъдат освободени“.

Олег Сенцов заяви пред евродепутатите: „За мен е огромна чест и огромна отговорност да получа тази награда. Приемам я не като лично отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори, и за всички онези, които са все още там“. Той изказа своето възхищение към ЕС и неговите демократични ценности и разкритикува „милитаристичните“ практики на Русия.

Comments

comments