Пламен Георгиев: Някой е укрил от мен записа от „Ало, Ваньо“

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бившият шеф на КПКОНПИ и настоящ генерален консул във Валенсия Пламен Георгиев се самопровъзгласи в предаването „ЕвроДикоф“ за истински герой, като обяви, че е единственият прокурор, постигнал осъдителна присъда за депутат и то от ДПС, че има значителни успехи, каквито малко други имат и, че напълно си бил заслужил дипломатическия пост. Чак 10 години след гръмването на скандала „Ало, Ваньо“ сега той опроверга и да се е занимавал с разследането на появилия се през 2011 г. запис от разговор между тогавашните премиер Бойко Борисов и шеф на митниците Ваньо Танов, в който първия дава указания да се спре проверка на Михаил Михов, известен и като Мишо Бирата. Той заподозря, че някой е скрил от него този запис, докато разследвал корупцията в митниците, после на практика се отрече от терасата си, а накрая пак сам си похвали испанския.

Според Сашо Диков Пламен Георгиев сам е поискал включване в неговото предаване. Той му се обадил след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че в най-скоро време предстоят разпити на бившия премиер Бойко Борисов и на Пламен Георгиев заради „Ало,Ваньо“ и кюлчетата. Бойко Борисов трябва да бъде разпитан и по двата казуса, а Пламен Георгиев само във връзка със скандала „Ало, Ваньо“, тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор, каза Рашков. „Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинското поведение на българската прокуратура към управлението в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура“, добави сегашният вътрешен министър.

Разговорът или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които не сме слушали, твърди сега Георгиев по адрес на записа „Ало, Ваньо“. Той обяви, че наистина е участвал в разследване за корупция в митниците, но в него не е протичал разговор във връзка с лицето Мишо Бирата и бившия премиер, не знае дали това е специално разузнавателно средство или частен запис и е научил за него след приключване на разследването. Прокурорът по този сигнал е бил Иван Тасков и именно към него трябвало да бъдат насочвани въпросите.  И на мене като гражданин ми е интересно да научим детайлите във връзка с тази проверка, обяви Георгиев. От думите му стана ясно, че той знае резултатите  но не било негова работа да казва.

„Ако такъв разговор е имало, защо някой го е скрил от мен, такъв разговор не ми е бил докладван, или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които ние не сме слушали“, каза още той и добави: „Този разговор няма нищо общо с моето разследване, около година по-късно възниква този разговор в медиите, образува се нова проверка и започва разследване автентичен ли е и има ли монтажи. Учудвам се защо журналистите не са подирили информация“. Той знаел, че са правени големи експертизи, но нямал нищо общо с тази проверка и не знае защо се свързва неговото име с него.

Георгиев коментира и прословутата си тераса. „Под страшен медиен натиск се направиха едни внушения, които нямат абсолютно никаква връзка с истината. Апартаментът с въпросната тераса са изградени преди получаване на акт 16 – още през 2007 г. Десет години по-късно аз закупувам този апартамент. Не съм забил и един пирон на тази тераса. Тоест този апартамент е закупен във вида, в който е“, твърди бившият шеф на КПКОНПИ.  В нотариалния акт действително е вписана тази тераса, но това не я прави моя собственост, каза Георгиев.

Преди две години две проверки на община Слатина потвърдиха, че почти 60 кв м навеси върху терасата са незаконни. Бе изготвена заповед за събаряне. Втората проверка бе разпоредена от кмета на София Йорданка Фандъкова, след като тогавашния шеф на строителния контрол в София Влади Калинов прекрати процедурата по събарянето им и заради това бе принуден да подаде оставка. Само преди дни Калинов стана шеф на ДНСК.

„Аз цял живот съм с кредити. В момента имам един апартамент и вторият го изплащам на банката“, заявява сега Георгиев. От целият разговор не стана ясно какви са тези апартаменти. За единият бе казано, че е край Плиска, но за другият така и не се разбра нищо. Георгиев обясни, че родителите му са му прехвърлили тристаен апартамент в Люлин, който той продал преди години и заедно с кредит си бил купил друго жилище.

„Знаете ли заради тези проверки в каква ситуация бях, семейството ми пострада адски много, децата ми бяха изпаднали в отвратително състояние, аз имам и семейство и когато Екатерина Захариева ми направи това предложение за консул, трябваше да си дам малко почивка“, заяви още Георгиев.

Вие смятате, че за тези пет години аз не мога да се развивам и да се обучавам? – обърна се бившият шеф на КПКОНПИ към Сашо Диков след въпроса доколко владее испански език.  „Аз испански език съм започнал да уча от много отдавна. Преди 20 години съм посещавал Испания поради това, че родителите на моята съпруга живеят и работят в Испания. Тогава започнах… В самата комисия (КПКОНПИ) съм се обучавал, посещавах онлайн курсове.“, твърди той. Георгиев си похвали испанския и обяви, че провежда разговорите и срещите си основно на този език.

Comments

comments