Окончателно: Депутатите ще връщат надвзетите партийни субсидии

photo_verybig_88610

Депутатите приеха промените в Закона за политическите парти

Народните представители приеха промените в Закона за политическите партии, с които партиите се задължават да върнат надвзетите субсидии. Текстовете бяха приети на второ четене в пленарната зала.  С промените надвзетите субсидии за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон се преизчисляват, като намалението е за сметка на следващите траншове от държавния бюджет. Общата сума, която партиите трябва да върнат, е 14,6 млн. лв. При така предложената законова уредба, общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лева.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред журналисти, че това е било логично решение и очакване на цялото общество. „Решението е взето, законът е гласуван. Няма да има щета за бюджета“, каза Дариткова.

„Решението не бива да бъде като наказание за тези партии които им се намалява субсидията. Тези партии така или иначе са в много тежко състояние. Особено тези, които не са в парламента.”, поясни Филип Попов от БСП.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че би трябвало да се направи проверка. „Министерството на финансите би трябвало да даде по-точен отговор какво и как се е изчислявало през годините. Ние сме имали кореспонденция с Министерството на финансите, малко по-назад във времето. Можем да се позовем на тази кореспонденция. Очакваме да се запознаем с техните сметки. И ние ще смятаме“, заяви Карадайъ.

От ПГ на „Обединени патриоти“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че е нормално законът да бъде гласуван, единодушно. „Другото означава, че се очаква от политиците да бъдат злодеи, измамници и прочее. Аз лично бях сигурен, че ще се подкрепи“, коментира още той.

Партиите трябва доброволно да върнат субсидиите. Ако не го направят, от втория транш за 2019 г. ще получат 70% от субсидията, а през следващите траншове – по 50%. А След 31 декември 2020 година започва да тече лихва.

Източник: Нова ТВ

Comments

comments