ОКОНЧАТЕЛНО: Депутатите приеха Закона за личната помощ

980x551_1544071950

Социалната реформа е на финалната права

Депутатите приеха окончателно законопроекта за личната помощ. Вчера протестиращите майки заявиха, че с след този факт ще закрият палатковия лагер пред парламента, но за кратко.

Вчера протестиращите майки заявиха, че с приемането му прекратяват палатковия лагер пред парламента, но за кратко.

 Изключително емоционални минути пред палатковия лагер на протестиращите майки на деца с увреждания пред парламента. За да отпразнуват „изстраданата победа“, майките поканиха омбудсмана Мая Манолова. При тях дойде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Майките махнаха и плакатите „Системата ги убива“.

„Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ще ги има, когато нас ни няма и това е нашата огромна борба и огромна кауза. Законът е за всички хора с тежки увреждания, които са някъде сами в момента и без подкрепа“, каза от името на майките Вера Иванова.

„Благодаря на всички, които направиха възможно каузата лична помощ от страдание през надежда да се превърне в реалност“, заяви председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов.

„Това е изстрадан закон от едни смели жени, които дадоха урок на българското общество, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива“, каза омбудсманът Мая Манолова.

Вчера парламентът прие законът за хората с увреждания.  Според промените от догодина хората с увреждания ще получават по-голяма финансова подкрепа.  Въвежда се индивидуална оценка на потребностите, а изцяло нова агенция ще отговаря за хората с увреждания в бъдеще. В Закона на Мая Манолова се предвижда всички нуждаещи се да ползват личен асистент. 

До реформата се стигна след като години наред майките на деца с увреждания протестираха с искане за радикална промяна. Недоволството им беше причина да издигнат и палатков лагер до парламента. От януари догодина, майките ще разпънат палатките отново, този път обаче пред здравното министерство, където ще настояват за реформа в ТЕЛК системата./nova.bg

Comments

comments