Около 50 случая на изтекли онлайн лични данни на германски политици са сериозни

zx860y484_3371094

Oколо 50 от случаите на изтекли данни на общо 994 германски политици се смятат за сериозни, обявиха службите за сигурност на страната, цитирани от ДПА. Това означава, че лични данни, снимки и кореспонденция са станали публични. Засегнати са бивши и настоящи личности на изборни длъжности, но в повечето случаи е публикувана само информация за контакт.

Германският канцлер Ангела Меркел е сред стотиците политици на федерално, провинциално и европейско равнище, засегнати от изтичането на лични данни. Те бяха разпространени в линкове, публикувани в „Туитър“ миналия месец, но привлекли общественото внимание едва в петък.

Германските власти, които отговарят за сигурността на данните, бяха остро критикувани, след като се разкри, че Федералната служба за информационна сигурност (BSI) е знаела от по-рано за хакерската атака и изтичанетол

Очевидно BSI е знаела за това още през декември, докато Федералната криминална полиция (ВКА) е била информирана чак в петък сутринта, както се вижда от писмо, изпратено от ВКА, посочва ДПА.

По-малкият коалиционен партньор на канцлера Меркел – социалдемократите, поиска министърът на вътрешните работи бързо да установи какво точно са знаели по въпроса германските агенции по сигурността и как са реагирали, предаде „Ройтерс“. Изтичането на данни предизвика голям шок в Германия и може да разклати отново управляващата „голяма коалиция“, месеци след като скандал за съдбата на ръководителя на вътрешното разузнаване едва не разби управляващия съюз.

Ларс Клингбайл – генерален секретар на левоцентристката Германска социалдемократическа партия, каза пред медийната група „Функе“, че правителството трябва бързо да хвърли светлина кои агенции са знаели, какво точно, кога и как са се справили с проблема. „Това трябва да е приоритет за вътрешния министър Хорст Зеехофер. Става дума за защита на нашата демокрация“, добави Клингбайл.

Зеехофер посочи пред в. „Зюддойче цайтунг“, че той самият е разбрал за изтичането на данни в петък сутринта, но би споделил с обществеността всичко, което установи, и смята да го направи най-късно да средата на седмицата.

Ръководителят на парламентарната група на зелените Антон Хофрайтер заяви, че председателят на BSI Арне Шьонбом трябва спешно да бъде изслушан на извънредно заседание на парламентарна комисия. BSI по-рано защити реакцията си на изтичането на данни, като изтъкна, че не е можело да се направи връзка между отделните случаи, за които се е знаело миналата година, докато целият обем от изтекли данни е станал публичен миналата седмица.

Comments

comments