ОИК-Благоевград отказа да регистрира кандидат – кметица на село Бело поле, тъй като няма адресна регистрация там

57786714-73c4-8f06

Общинска избирателна комисия – Благоевград отказа да регистрира Марионка Кокушинкова като кандидат за кмет на село Бело поле, предложена от политическа партия „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“.

В Общинска избирателна комисия Благоевград е постъпило предложение (Приложение № 63-МИ от изборните книжа) от политическа партия „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“, подписано от Марионка Кокушинкова, представляващ  по пълномощно партията, за регистриране на кандидатска листа на кандидати за участие в изборите за кметове на кметства в община Благоевград, в изборите на 27 октомври 2019 г.

С решение № 35-МИ / от 16.09.2019 г. на ОИК Благоевград, политическа партия „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ е регистрирана за участие в изборите  за кмет на кметство село Бело поле  в Община Благоевград.

При извършена проверка на предложения кандидат за кмет на кметство се установи, че същият не притежава настоящ адрес на територията на населеното място село Бело поле, община Благоевград, така както е декларирал в приложение 65-МИ,  и който настоящ адрес е абсолютна предпоставка за допускане до участие в избора за кмет на кметство в изборите на 27 октомври 2019г.

Именно поради тази причина Общинска избирателна комисия – Благоевград отказа да регистрира МАРИОНКА КОКУШИНКОВА, като кандидат за кмет на кметство село Бело поле, община Благоевград, издигната от политическа партия „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“, за участие в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 година.

Припомняме, че въпросната госпожа – Марионка Кокушинкова не за първи път се кандидатира за кмет на село Бело поле. На предишните местни избори 2015 г. тя е била издигната отново от „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ като кандидат за кмет, но събира едва 1.67 % от местния вот, което се равнява на 6 гласа.

На предишните местни избори г-жа Кокушинкова подаде жалба в ОИК – Благоевград.

Марионка Кокушинкова твърдеше тогава в жалбата си, че Иван Стойчев, въпреки че е в отпуск и по настоящем има назначен временно изпълняващ кмет в Бело поле – Лиляна Христова, всеки ден влизал в сградата на кметството и в кабинета си. Жалбоподателката сочи, че на 11.10.2015г. в кметството в село Бело поле се е провело предизборно събрание, на което присъствали членове на ПП „ГЕРБ” и ПП „ВМРО”. Те не били поканени от политическата партия, която жалбоподателката представлява и не били жители на селото. Освен това, направили опит да саботират събранието на ПП „Национално движение за права и свободи”.

ОИК – Благоевград извърши проверка по жалбата, която е допустима, но разгледана по същество се оказа неоснователна.

Ето какво бе установено тогава: Лиляна Христова, временно изпълняваща кмет на кметство Бело поле, твърди, че няма право да забрани на физическо лице – жител на селото да влиза в сградата на кметството. Стойчев не възпрепятства, не й разпорежда извършване на действия, не ползва облаги, не черпи информация от дейността на Христова, респективно кметството. От извършената проверка комисията установи, че кабинетът на кмета е заключен, с включен СОТ, а ключът е във временно изпълняващия кмет на селото Христова, поради което изнесените твърдения на жалбоподателката още веднъж доказват своята неоснователност. В сградата на кметството се намират пощата, читалището и смесен магазин, а по отношение на изнесените твърдения, че членове на ПП „ГЕРБ” и ПП „ВМРО” са присъствали неканени на провелото се на 11.10.2015г. събрание на ПП „Национално движение за права и свободи”, то съгл. чл. 181, ал.3 от ИК, предизбрните събрания са публични. По отношение на твърденията, че Стойчев регистрира македонци, получили българско гражданство на адреси, чиито собственици не знаят, и че същия бил нарушил Закона за гражданската регистрация като бил издал на жалбоподателката фалшиво удостоверение за регистрация по настоящ адрес в село Бело поле пред месец март 2015г., то изнесените твърдения не са в компетентността на настоящата комисия, а на ГД „ГРАО“.

Предвид изложеното ОИК-Благоевград остави жалбата без уважение.

 

Comments

comments