ОИЦ Благоевград представи новата програма за развитие на регионите 2021 -2027 година

Представители на общински администрации от Югозападна България, Областна администрация Благоевград, НПО и бизнеса взеха участие в онлайн информационна среща на Областен информационен център – Благоевград. Експертът, Бисер Младенов представи пред заинтересованите страни в детайли основните приоритети на новата Програма за развитие на регионите 2021-2027 г.

 

Основната цел на политиката за регионално развитие в България през новия период е да създаде жизнени, икономически силни и устойчиви региони като отговор на неблагоприятните демографски тенденции и задълбочаването на между- и вътрешнорегионалните различия. Специфичните цели, които си поставя програмата, са справяне с негативните демографски тенденции и намаляване на регионалните различия, увеличаване на икономическия растеж на българските региони, насърчаване на балансирано териториално развитие чрез полицентрична мрежа от градове, подкрепена от интегрирани инвестиции. Изброените цели се предвижда да бъдат постигнати чрез прилагането на интегриран териториален подход.

 

Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. ще обхваща всички градски общини на територията на България. Десетте големи градски общини ще бъдат подпомагани по Приоритет 1 за интегрирано градско развитие, а всички останали 40 градски общини ще бъдат подпомагани по Приоритет 2 за интегрирано териториално развитие на регионите.

 

Допустими бенефициенти по програмата са държавни органи, областни администрации и общински власти, представители на гражданското общество, организации на работодатели и на синдикати, представители на бизнеса, научната общност и сдруженията на собствениците на жилища в многофамилни жилищни сгради.

 

Индикативният бюджет на ПРР 2021-2027 г. е 3 492 530 892 евро, от които принос на ЕС – 2 736 870 000 евро и национално финансиране – 755 660 892 евро. Предвиждат се две форми на финансиране – безвъзмездни средства и финансови инструменти, а източниците на финансиране са Европейски фонд за регионално развитие, Фонд за справедлив преход и национален бюджет на Р България.

 

Четири са заложените в програмата приоритети. Целта на Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ са инвестиции с висок приоритет с цел насърчаване на интегрираното социално-икономическо развитие в големите градски райони на градовете, които показват потенциал да бъдат местните двигатели за икономическо развитие. В рамките на Приоритет 1 ще бъдат подкрепени 10 градски общини в България, основните центрове на растеж, сред които и Благоевград.

 

Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ цели   засилване на икономическото развитие на българските региони с цел увеличаване на техния икономически потенциал и използване на местните ресурси и възможности по интегриран начин, както и действия за подобряване на достъпа до образование, заетост, здравеопазване и намаляване на социалната уязвимост. По приоритет 2 сред допустимите бенефициенти от Пиринско са трите общини Гоце Делчев, Петрич и Сандански.

 

Целта на Приоритет 3 „Справедлив енергиен преход“ е намаляване на парниковите газове с 49% през 2030 г. в сравнение с 1990 г., като това значително ще допринесе за общата европейска цел по пътя към декарбонизация. Този приоритет включва дейности  в интензивни на въглеродни емисии сектори и региони. Приоритет 3 „Справедлив енергиен преход“ обхваща областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, с възможно разширяване с още 8 области – Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Ловеч, Габрово, Търговище.

 

Приоритет 4  е „Техническа помощ“ за ефективно управление и администриране на подкрепата за регионално развитие по ЕФРР.

 

 

Предвидените мерки за финансиране по различните приоритети на програмата, бюджетите им и разпределението на средствата по региони бяха подробно представени по време на информационната среща на ОИЦ – Благоевград. Запис от срещата и презентацията може да бъде видян на страницата на Областен информационен център – Благоевград във Фейсбук.

 

Comments

comments