Обявиха грипна епидемия и в Софийска област

the-flu__600

От утре, 22 януари, РЗИ – Софийска област обявява грипна епидемия на територията на Софийска област, съобщи здравното министерство. Учебните занятия се преустановяват за периода от 22.01.2019 г. до 27.01.2019 г.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Данните сочат, че в момента от грип боледуват около 100 000 българи, което е по – малко в сравнение с миналата година. За сметка на това обаче лекари отчитат усложнения не само при възрастни пациенти, но и сред млади мъже и жени.

В Пловдив има два смъртни случая след пневмония. Починалите са жени на 40 и 42 – години. Те са постъпили в Клиниката по пулмология в крайно тежко състояние и въпреки усилията, лекарите не са успели да спасят живота им. Често грипът протича с усложнения и ненавременното лекуване може да е фатално, предупреждават лекарите.

Пикът на грипната епидемия се очаква през тази и следващата седмица.

В момента 593 училища са в грипна ваканция. Пропуснатият по време на грипната ваканция учебен материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Comments

comments