Обсъждат по-тежки наказания за компютърните престъпления

768x432

По-тежки наказания за компютърните престъпления иска вицепремиерът Марияна Николова. На проведената днес среща в Министерския съвет бе решено до края на октомври представители на различни ведомства да дадат предложения, съобщиха от Министерския съвет.

Срещата за увеличение на наказанията на Глава девета „а“ от НК бе по инициатива на вицепремиера по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Николова.

Според нея бързият напредък в сферата на комуникационните и информационни технологии налага наказанията да бъдат изменени, за да са по-адекватни на променящата се среда на киберсигурност.

В срещата участваха правосъдният министър Данаил Кирилов, председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков, представители на Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност„, Национална следствена служба, съсловните организации на юристите, прокурорите и следователите.

Припомняме, в средата на юли стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани.

Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението. Вчера по време на изслушването на шефа на КЗЛД във временната ресорна парламентарна комисия стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

Източник: news.bg

 

 

 

Comments

comments