Община Кресна продължава да държи в ръцете си съдбата на Областната водна асоциация

download

Община Кресна продължава да държи в ръцете си съдбата на Областната водна асоциация. Темата не е нова, но за нея днес отново напомниха от ГЕРБ – Кресна. Местната структура на партията разпространи декларация до медиите с която „алармира, че кметът на общината Николай Георгиев /БСП/ потъпка свое предизборно обещание, вследствие на което цените на водата в Кресна бяха увеличени с над 35%.

В декларацията Общинското ръководство на ГЕРБ припомня обещаното от кмета, че увеличение няма да бъде допуснато. Нещо повече, този аргумент бе в основата на кампанията през 2016 година срещу присъединяването на община Кресна към Водната асоциация в областта, като този отказ блокира нейното създаване.„Така кметът Георгиев лиши от възможност всички останали общини в Благоевградска област да получават европейски инвестиции във водния сектора“, пише още в декларацията на ГЕРБ – Кресна.

От  ГЕРБ  задават и въпроса “защо ще плащаме сега повече за собствената си вода, само че без да сме получили финансиране за цялостна подмяна на водопреносната мрежа?“ и подчертават, че „водопроводната мрежа в общината продължава да бъде в окаяно състояние – стара, често аварираща и с много загуби по трасето“.

Структурата на ГЕРБ в Кресна заявява категорично, „че ръководството на общината трябва да мисли за привличане на инвестиции, стимулиране на малкия и среден бизнес, и усвояване на средства по оперативни програми, вместо да налага мерки като настоящото увеличение на цените на водата, за да може ВиК дружеството да покрива разходите си“, завършва декларацията на ГЕРБ – Кресна.

В петък от 13.30 часа е насрочено заседание на Общинския съвет на Кресна. В дневния ред не е предвиден този въпрос, но се очаква да бъде повдигнат от общинските съветници на ГЕРБ.

Специално за „Blagoevgrad  news“, кметът – именник  Николай Георгиев съобщи, че е запознат с декларацията на ГЕРБ. Той посочи, че „нарастването на цената е с 11 стотинки и въпреки това, цената на водоснабдителните и канализационните услуги в община Кресна остава най-ниска в цялата Благоевградска област. Жителите на общината са наясно със ситуацията и на обществено обсъждане подкрепиха предложението на  „ВиК-Кресна” ЕООД  до държавния регулатор за по-висока цена. Освен това всички приходи  се използват за ремонт на ВиК мрежата. В последните три години, времето на моя мандат, са обновени три километра водопроводна мрежа, като само през тази –  1.2 км.

Решението за новата цена на водата за битови нужди в Кресна е на Комисията по водно и енергийно регулиране. То е взето на закрито заседание  на комисията на 07.11.2018 година, като е разгледано  подадените от „ВиК- Кресна” ЕООД заявление с вх. № В-17-43-7 от 11.08.2016 г. за одобряване на бизнес план за развитие на дейността на „ВиК-Кресна” ЕООД, гр. Кресна като ВиК оператор за периода 2017-2021 година и заявление от 06.08.2018 година за утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги, както и събраните данни от проведените на 17.10.2018 година открито заседание и обществено обсъждане. http://www.dker.bg/uploads/reshenia/2018/res-bpc11-2018.pdf

Ясно е, че община Кресна продължава да държи в ръцете си съдбата на Областната водна асоциация. Както многократно сме посочвали, за да има достъп до европейско финансиране за сектора в нея трябва да участват всички 14 общини от областта. Дори само една от тях да не е дала съгласието си, Асоциацията на практика  не може да  работи.

По информация на регионалното министерство в страната водните асоциации с консолидирани ВиК оператори са 22. Те вече са готови със своите проекти. Очаква се в началото на 2019 година да бъдат инвестирани над 1,2 млрд. лева в изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и други обекти, важни за ВиК сектора и по-доброто качество на услугата за хората.

 

Comments

comments