Община Благоевград я няма на индустриалната карта на страната

computer_mouse

Община Благоевград я няма на индустриалната карта на страната. За нас, жителите на областния център това отдавна не е новина, а изстрадана истина,  която трайно и необратимо води към икономическото потъване  на региона.

Тревожните тенденции бяха потъврдени отново и от информацията, оповестена от Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика за променящата се индустрия и новите предизвикателства пред икономическите центрове в страната. Преди броени дни анализът бе представен на национален форум „Отвъд изборите: Следващите четири години за общините?”.

На първата графика е информаицята за водещите 30 автомобилни прозводители по области у нас. Видно е, че Благоевград не е сред тях.

1234 - 1Втората графика дава сравнителна информация за нивото на доходите по общини. Благоевград е сред най-бедните с 600- 700 лева месечно.

123-2

Третата графика ориентира за работата на общините по европейски проекти. Спрямо привлечените  рекордни 3 243 лева на човек във Враца, община Благоевград отново е на дъното.

123-3

Изводите оставяме на всеки един от Вас.

И още за отвъд изборите: следващите четири години за общините

В навечерието на местните избори в България, Институтът за пазарна икономика отправи поглед към потенциала за бъдещето развитие на общините в България. Водещ мотив е променящата се индустрия в България през последните 10 години и възможността на общините да провеждат адекватни политики в бързо променящата се среда.

„Безспорен лидер по ръст на заетостта в последното десетилетие е ИТ секторът. Създаването на софтуер и информационните услуги са и дейността с най-високи средни заплати в страната – вече и над максималния осигурителен праг. Тази динамика обаче се концентрира предимно в София – ръст от над 30 хил. работни места – и в известна степен в Пловдив и Варна. Макар през последната 1-2 години да се чуват добри новини от различни места, другите икономически центрове все още не успяват да привлекат достатъчно на брой компании в сектора на информационните технологии, които да натежат на местния пазар на труда“, посочват от Института за пазарна икономика.

И в тази най-модерна, перспективна и с високо заплащане индустрия,  Благоевград отново отсъства.

Comments

comments