Община Благоевград отпусна 200 000 лв. за информационно и медийно обслужване

medii_natisk

 

Община Благоевград възложи на „Благоевград фест“ ЕООД нова обществена поръчка за „Информационно и медийно обслужване на Кмета и Общинска администрация Благоевград“.

Сумата, която е отпусната за този вид информационно и медийно обслужване е 200 000 лв. с ДДС.

Интересен факт е, че на 22.03.2019г. бе възложена обществена поръчка отново за „Информационно и медийно обслужване на Кмета и Общинска администрация Благоевград“ на стойност 91 824 лв. с ДДС на общинската фирма „Благоевград фест“ ЕООД. За обявлението и възлагането на обществените поръчки става видно от сайта на община Благоевград и сайта на Агенция по обществени поръчки, където по закон е задължително публикуването им.

„Поръчката се възлага от публичен възложител-Кмета на Община Благоевград, на юридическо лице „Благоевград фест”ЕООД. Съгласно чл.14, ал.1,т.5 от ЗОП възложителят следва да упражнява върху ЮЛ контрол, подобен на този който упражнява върху собствените си структурни звена, което предполага да има решаващо влияние върху стратегическите цели и значимите решения на това ЮЛ– чл.14,ал.2,във вр.с ал.1,т.5, б.„а” от ЗОП. Съгласно чл.20 от ЗМСМА общинският съвет определя политиката за изграждане и развитие на общината, във връзка с нейните дейности по разрешаване на въпросите свързани с местното самоуправление. Според чл.21, ал.1,т.9 от ЗМСМА ОбС взема решения за създаване, преобразуване и прекратяване на общински дружества и избира представители на общината в техните органи.Видно от чл. 38 от ЗМСМА кметът на общината е орган на нейната изпълнителна власт и в правомощията му е да организира изпълнението на взетите от общинския съвет решения, както и да контролира тяхното законосъобразно изпълнение.“

Фирмата „Благоевград фест“ ЕООД е създадена на 20.12.2017г. След справка в Търговския регистър по партидата на дружеството се установява, че едноличен собственик на 100% от капитала на дружеството е Община Благоевград и няма пряко частно капиталово участие в него.

Общата стойност на отпуснатите суми за информационно и медийно обслужване от община Благоевград в рамките на месец възлизат на почти 300 000 лв. с ДДС.

Какво налага отпускането на нов транш за медиите в рамките на един месец и съвпада ли времето с избухналите скандали, около кмета на община Благоевград – Атанас Камбитов? Просто питаме.

Comments

comments