Oпознай богатствата на Кресненския пролом – разходка за малки и големи в района на м. Мело при гр. Кресна.

 

С настъпването на пролетта „Училище за природа“ в с. Влахи възстановява заниманията си по екологично образование за деца и ученици от Югозападния регион.

 

На 09.04.2022 ще се проведе опознавателна разходка с ученици от клуба „Виж природата“ към Читалище „Култура 1932“ – гр. Кресна.

 

Разходката ще се води от Емилия Вачева – херпетолог към Националния природонаучния музей.

 

Излетът сред природата цели да запознае учениците с богатствата на Кресненския пролом, както и да предаде посланието за необходимостта от опазване на природата и устойчивото използване на нейните ресурси. За децата са подготвени занимателни екипни игри, чрез които да бъдат поставени актуални въпроси, свързани с опазването на природата.

 

Кресненският пролом, с дължина от 18 км, има най-богатото биоразнообразие в България и е едно от най-богатите в Европа, част от мрежата „НАТУРА 2000“, разположено е на границата на средиземноморската и средноевропейската климатични зони. Той е рай за поколения  биолози в България, които правят задълбочени фаунистични изследвания именно там от десетилетия.  Кресненският пролом e място с голям потенциал за развитие на устойчив туризъм  и практикуване на рафтинг в коритото на река Струма.

 

Много от видовете са включени в Червената книга на България и са изрично споменати в Европейските закони и конвенции за защита на природното наследство. Проломът е дом на стотици редки застрашени животински видове, насекоми и растения, на 35 европейски защитени местообитания и 92 защитени видове, включително костенурки, влечуги, прилепи, пеперуди, вълк и кафява мечка. Общо 3199 вида, принадлежащи към 355 семейства, като това представлява 10,5% от видовото разнообразие за страната. 298 вида са определени като редки.

Същевременно Кресненският пролом представлява коридор за миграция на едри бозайници между планините на Балканския полуостров. През пролома преминава една от главните въздушни магистрали за миграция на прелетните птици от Европа към Африка – Виа Аристотелис.

Съорганизатори на събитието са и Екологично Сдружение „За Земята“

 

Фондация „Училище за природа” е екологичен и социален проект, ориентирам към учениците и младите хора. То е инициатива с дългосрочен характер, свързана със създаване на посетителски демонстрационен център за приложно природозащитно образование. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опазване на околната среда. Мисията на Училището е да отваря врата на малки, големи и още по-големи деца за преживявания в хармония с природата.

Comments

comments