Няма нови случаи на африканска чума по свинете, приключват плащанията за доброволно умъртвените домашни прасета в Благоевградска област

23456

На днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Благоевград стана ясно, че няма нови регистрирани случаи на африканска чума както по свинете в стопанствата от т.н. тип „заден двор“, така и при дивите прасета.

Проверките на Областната дирекция по безопасност на храните в цялата Благоевградска област обаче продължават, потвърди Михаил Бащавелов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Той подчерта, че те се извършват в две направления: изследване за трихинелоза и чума на убитите диви свине и на домашните прасета, както и дали стопаните, които са умъртвили прасетата си, не са „населили“ дворовете си отново с такива. През изминалата седмица са взети 205 проби от домашни прасета и 151 проби от диви свине, като всички проби са с отрицателен резултат.

Паралелно с това се извършва и плащането на хората, доброволно умъртвили домашните си прасета. Вече е платено на засегнатите в  общините Симитли и Разлог, на част от община Сандански. Там експерти от Областната дирекция по безопасност на храните продължават работа и утре. Още една група експерти са в община Гоце Делчев, утре ще бъдат в община Петрич и в петък –  в Благоевград.

Областният управител Бисер Михайлов потвърди, че те ще приключат до края на тази седмица на територията на цялата област.

Припомняме, че държавата определи  еднократна помощ от 300 лева на стопанство  с до 5 броя прасета за угояване, като стопаните трябва да са предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.

Comments

comments