Няма да има затваряне на училища и КПП-та, заяви здравният министър

© Надежда Чипева, Капитал

Няма да се затварят училища, няма да се поставят КПП-та, няма да се втвърдяват мерките, към момента ситуацията е под контрол, няма здравна криза. Това повтори пред Би Ви Ви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. „България е на 26 място от 29 страни, абсолютно контролирана е ситуацията и хората могат да бъдат спокойни. В настоящия момент повишаването на болните не е проблем, за да се направи заключение, трябва да минат две седмици“, обясни той. Връщането на КПП-та и затварянето на училища в края на октомври той определи като слухове. Мерките ще останат такива до момента, в който не се налага това, подчерта Ангелов.

„Не следим само броят на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, и как са разположени случаите – в групи или дифузно. Следим всички тези данни и в момента нямаме нужда от разширяване на мерките“, обясни той.

 

По думите му броят на постъпилите в болница през последните два месеца не е променян – те са около 750 и около 45-50 в интензивните отделения.

Той припомни мерките, които хората трябва да спазват – дистанция, дезинфекция, дисциплина и предпазни средства.

Костадин Ангелов сменя Венцислав Мутафчийски в брифингите

Брифингите на Националния оперативен щаб ще бъдат всеки четвъртък в Министерския съвет, ще ги води министърът на здравеопазването, а директорът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски ще го сменя, когато се налага, обяви Ангелов. По думите му целта на връщането на брифингите на щаба е да бъде информирано обществото и да се избегнат фалшивите новини. Брифингите ще бъдат в четвъртък от 10 или 10.30 часа, като в залата ще се допускат журналисти.

 

Депутатите трябва да носят маски

 

В Народното събрание трябва да се носят маски, правилата важат за всички и всеки, който ги нарушава, ще бъде санкциониран, посочи министърът. По думите му депутатите трябва да носят маски, за да дадат пример на хората, които ги гледат. Ангелов обяви, че за неносене на маски ще бъдат глобени членове на БСП след партийната сбирка през уикенда, премиерът Бойко Борисов след посещението си в Ловеч, както и представители на партията на Цветан Цветанов, не носили маски при учредяването й.

 

Без машини за лекарства по становище на здравното министерство

Инвестиционният план за апарати за продажба на лекарства е оттеглен по становището на експертите в здравното министерство, каза Ангелов. Той не може да се осъществи, защото могат да се продават само отпускани без рецепта лекарства като обезболяващи и температуропонижаващи, поясни министърът. Преди дни Министерският съвет гласува да даде финансиране на компанията „Пос фарма“ за вендинг апарати за отпускани с рецепта лекарства в около 1000 села.

 

„Самият инвестиционен проект трябва да създаде нови работни места, но продажбата на медикаменти не може да бъде синхронизирано с нашето законодателство. Нещо повече – тук имаше един намек от колегите, че има някакъв тип непрозрачност и у хората остана това впечатление, а непрозрачност нямаше. Промени в закона не са правени в полза на този план. Идеята на този проект е разкриването на работни места. В крайна сметка фирмата е изтеглила своя проект заради становището на здравното министерство“, посочи министърът. И допълни, че Министерският съвет отмени решението си за одобрение на проекта, след което той е бил оттеглен.

По информация на „Капитал“ зад проекта стои бивш служител на депутата Веселин Марешки („Воля“), а миноритарен партньор е свързан с Йордан Цонев от ДПС.

Comments

comments