Няма да има увеличение на данъците в Благоевград през новата 2020 г.

община Благоевград

Днес се проведе последното за тази година извънредно заседание на Общински съвет в Благоевград. Заседанието започна със специален поздрав от децата от Четвърта детска градина и от театралната трупа към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Преди започването на заседанието, юристът на ОбС Благоевград Теодор Тошев заяви, че вече няма да бъде част от общинския съвет. В прощалната си реч той призова общинските съветници да поставят винаги обществените интереси на първо място и да не бездействат.

Заседанието се свиква заради внесен извънреден въпрос – одобряване на план-сметката за дейностите по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси. За въпросните дейности през 2020 г. са предвидени с близо 4 млн. лв. повече средства. Въпросът е ще се увеличи ли такса смет за благоевградчани или общината ще компенсира разликата по друг начин?

От общинска администрация обясниха, че средствата, които са отделени за плащане, а именно 5,8 млн. лв., ще бъдат осигурени от такса смет и това ще бъде сумата за депониране на 1 тон отпадък. Разясниха също, че сумата е хипотетична и общината ще плаща толкова, колкото депонира. Колкото по-бързо се въведе в експлоатация и се изгради инсталация за предварително третиране и компостиране, толкова по-бързо количеството отпадък, което ще депонираме, ще се снишава. В този ред и разходите за депониране също ще намаляват. Изяснено бе още, че в тази сума са включени и парите, които ще плащат и останалите общини.

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов увери, че такса смет за гражданите и за бизнеса няма да бъде увеличена.

Общинските съветници приеха на територията на Благоевград да бъде изграден младежки център, който да помогне със социализирането на младежи в затруднено положение.

За зам. делегат съветниците приеха Гергана Янчева.

Comments

comments