/СНИМКИ/ Ново ценно дарение получи музеят в град Разлог

DSC04771 (1) (1)

Историческият музей в град Разлог получи ново ценно дарение. Това е „Свидетелство за народна признателност“, принадлежало на майор Кирил Боянов. Дарението направи неговият внук академик Кирил Любенов Боянов, съобщиха от пресцентъра на община Разлог.

DSC0477 (1)

Майор Боянов е роден в село Долно Драглище, Разложко. Той завършва като стипендиант  Солунската гимназия  с отличен успех, след това и  Военното училище в  град София. Носител е на няколко ордена за храброст, загива геройски като майор  от българската армия в Балканската война.

DSC04763 (1)

Неговият внук академик Кирил Боянов е автор на множество публикации в наши и чужди списания, на 33 книги и учебници и на 23 авторски свидетелства. Участвал е в научни разработки, реализирани в практиката, по-важни от които са първата българска електронно-сметачна машина „Витоша“, първата система за крайни изпитания на магнитни дискове, адаптери за предаване на данни в мрежи от електронно-изчислителни машини, персонални и професионални компютри и много други.

DSC04769 (1)

Дарението бе прието от директора на музея Христина Манова, в присъствието на кмета на село  Долно Драглище –  Лиляна Боянова.

Comments

comments