Новите мерки срещу COVID-19 са вече факт

Ресторантите ще работят с намалено работно време, затварят нощните заведения+

От полунощ на 7 септември влязоха в сила новите ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Преустановяват се посещенията в детски центрове, нощни клубове и други. Ресторантите пък ще работят с намалено работно време.

Ето какви са и останалите мерки на здравните власти:

– Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.

– Преустановява сепровеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.

– Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

– Посещенията накина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седяшите места.

– Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек. 

– Посещенията в центрове, школи и други обекти се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.

– Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

-Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика прине повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски.

– Посещенията на фитнес центрове се допускат при ползване на не повече от 30% от капацитета.

– ​​Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им.

– ​​​​Провеждането наколективни спортове на закрито се преустановява.

– ​​​​Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат от 07:00 до 22:00 часа при осигуряване на метър и половина отстояние между облекалките на столовете на съседните маси. Ще се допускат максимум 6 души на маса, а персоналът ще трябва да е с маски.

– ​​​​​​​Частни събития като сватби, кръщенета и други подобни събития могат да се провеждат с до 30 души на закрито и 60 души на открито.

– ​​​​​​​Всички търговци, които предоставят услуги, трябва да не допускат повече от един човек на осем квадратни метра.

– ​​​​​​​На всички пазари, тържища и базари трябва да се осигури еднопосочно движение и на един човек да се падат осем квадратни метра.

– ​​​​​​​Работодателите трябва да осигурятдистанционна форма на работа там, където е възможно. Допуска се присъствена работа на максимум 50% от персонала.

– ​​​​​​​​​​​​​​Мероприятия ще могат да се провеждат, когато 100% от персонала е с валиден цифров COVID-19 сертификат. 

 

Comments

comments