Новите цени на тока и парното ще са ясни на първи юли, недоволни граждани протестираха

49635568e5f6eb756f4456461b059425

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви новите цени на ток, парно и топла вода на 1-ви юли – датата, от която влизат в сила. Това стана ясно след проведеното днес обществено обсъждане, съобщи БНР. Комисията предлага увеличение с три процента и половина за електроенергията и четири процента и половина, средно за страната, при топлоенергията.

Докато течеше заседанието, недоволни граждани организираха пред сградата на комиисята протест. Няколко от протестиращите нахлуха в залата и прекъснаха заседанието, като нарекоха това обществено обсъждане, „лицемерна легитимация на едно вече взето антисоциално решение за повишаването на цената на тока, топлата вода и парното“  и обвиниха . Иван Иванов в обслужване на  енергийните монополисти.

Новите цени са непосилни за пенсионерите и работещите бедни, обяви Емил Георгиев от Федерацията на потребителите: „При разлика от десет пъти в пенсии и заплати при милион и половина под прага на бедност, кажи-речи още толкова на ръба, да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители“. И настояха за мораториум върху цените или компенсирането им с резервите на дружествата.

Според омбудсмана Мая Манолова няма основание за по-високите цени: „Предложението, което прави КЕВР, е необосновано, нечестно, несправедливо спрямо българските граждани. За съжаление решенията се вземат от регулатора и в конкретния случай наистина изглеждат предварително взети, т.е. ние участваме в един спектакъл“.

Големите фирми-консуматори на ток също изразиха публично недоволство от планираното от 1 юли поскъпване на тока за бита с 3.5 процента, приемат го за твърде малко. От федерацията на индустриалните енергийни консуматори твърдят, че предприятията ще понесат нов удар, защото тока, който могат да купуват само от енергйната борса, ще остане скъп.

От топлофикационните и електроразпределителните дружества вече изказаха несъгласие с недостатъчното, според тях, поскъпване./БНР/

Снимка:БТА

Comments

comments