Нови ваксини срещу омикрон могат да бъдат одобрени до четири месеца

 

uropean parliament (audiovisual service)

Европейският лекарствен регулатор ЕМА може да одобри адаптирани ваксини срещу варианта на коронавируса омикрон, ако такова решение бъде взето. Това заяви изпълнителният директор на ЕМА Емер Кук пред Европейския парламент във вторник.

Кук посочи, че производителите на ваксини са тези, които ще решат дали съставът на настоящите препарати, одобрени в ЕС, ще бъде изменен, за да е по-ефективен срещу силно мутиралия вариант на коронавируса. Според нея до две седмици ще е ясно дали сегашните ваксини работят срещу омикрон, като производителите вече са заложили клинични изпитвания и очакват резултати за ефективността на ваксините.

 

Решението дали сегашните ваксини ще бъдат променяни ще зависи още от епидемичната ситуация и разпространението на омикрон в Европа. ЕМА смята, че развитието на варианта в Европа ще е различно от това в Южна Африка, където той беше установен, тъй като европейското население е по-възрастно, значително по-ваксинирано и дали бустерните дози, които част от европейците вече са си поставили или си поставят, ще създадат достатъчно висок имунитет срещу новия вариант.

Емер Кук заяви пред евродепутатите от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, че четирите одобрени за използване в ЕС ваксини срещу COVID-19 са ефективни спрямо досега циркулиращите варианти в Европа и че те предоставят достатъчна защита. Тя каза, че препаратите на „Модерна“ и на „Бионтех“/“Пфайзер“ са одобрени като усилващи дози за лица над 18 г. До края на седмицата ЕМА и европейската здравна агенция ще излязат със съвместно становище за това коя от тях трябва да се постави, ако първоначалната ваксинация е направена с различна ваксина.

Според ЕМА националните власти трябва да дадат приоритет на по-възрастните хора да получат усилваща доза, тъй като заради поставянето им в началото на кампаниите за първоначална ваксинация сега те се нуждаят по-рано от укрепване на имунитета.

 

Междувременно здравният еврокомисар Стела Кириакиду писа до здравните министри на ЕС да засилят темповете на ваксинация и поставяне на бустерни дози. В писмо, цитирано от „Ройтерс“, Кириакиду, призовава здравните власти да увеличат значително тестването за COVID-19, за да откриват по-рано инфектираните и така да ограничат разпространението на вируса. Комисарят призовава и за повече генетично секвениране на положителните проби, за да се очертае картината на навлизане на варианта Омикрон в Европа.

 

42 случая са потвърдени в десет европейски държави до вторник, като европейските здравни власти очакват потвърждение за още шест подозрителни инфекции, съобщи директорът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон. Всички докладвани до момента инфекции с Омикрон са с лека симптоматика или без симптоми.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments