Нови правила: Повече часове кормуване и шофиране през нощта

dnevnik.bg
dnevnik.bg

Новите правила за кандидат-шофьорите вече са готови и съгласувани между институциите. Часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42.

За първи път се предвижда нощно шофиране, както и кормуване в силен трафик, на магистрала и в мъгла. Не се въвежда обаче задължението за кормуване на полигон.

От съюза на преподавателите по авто-мото подготовка прогнозират, че не е изключено още следващия месец да има протести на инструктори заради селфито, което ще става след сдвояване на двата смартфона чрез специалното мобилно приложение. Според тях тази мярка ги третира като престъпници.

На противоположното мнение са в Асоциацията за квалификация на автомобилистите. Позицията на държавата пък е, че трябва да има гаранция за добросъвестното провеждане на часовете.

И браншът, и държавата са единодушни, че основната полза при новото обучение е повечето часове по кормуване.

В историята отиват т.нар. картони, в които се отбелязваше колко часове на пътя е преминал кандидатът за книжка. Те стават електронни.

Предстоят и промени в методиката за провеждане на изпитите за книжка. Те обаче трябва да бъдат утвърдени от Министерството на транспорта, а това се очаква да се случи до няколко месеца.

 

Източник: btvnovinite.bg

 

 

 

Comments

comments