Нови мерки срещу опасните асансьори

asansiori-677142-810x0

След 2024 година всички асансьори у нас ще трябва да бъдат само с автоматични врати. Това е едно от изискванията на новия европейски стандарт за безопасност и поддръжка. На този фон от бранша предупреждават, че у нас има над 100 хиляди асансьора, които не отговарят на съвременните изисквания.

От асансьорния бранш са категорични – модернизацията у нас е закъсняла. Около 30 процента от съоръженията все още нямат вградено устройство за директна връзка с техниците, което е задължително. Според разпоредбите те трябва да бъдат спрени, въпреки това санкции няма. От бранша са категорични, че модернизацията на старите асансьори трябва да продължи с поставянето на устройства за контрол на товара, за да не се се допуска претоварване. Точността на спирането също трябва да бъде подобрена.

Обновеният евростандарт предвижда до 2024 година асансьорите да имат и автоматични врати. По този начин хората, които се возят, трябва да бъдат напълно изолирани и в безопасност. Такава врата може да се постави на вече работещ асансьор, което излиза около 2000 лева. В момента от бранша работят върху нова наредба за безопасна експлоатация синхронизирана с европейските стандарти.

Старите асансьори са проблем и за други европейски страни като Италия например, където има над 1 милион съоръжения. Повече от половината се нуждаят от подобрения, но от бранша признават, че липсват достатъчно инвестиции.

Източник: БНТ

Comments

comments