Нови жалби в съда срещу решения на Общинските избирателни комисии в Банско, Сандански и Разлог

logoo

За депозирани нови жалби в Административния съд в Благоевград срещу решения на общинските избирателни комисии в Банско, Сандански и Разлог, съобщиха от пресцентъра на съда.

С две от жалбите се оспорват изборите за общински съвет и с една – решение за избор на кмет на кметство.

Седем кандидати за общински съветници, участници в изборите на община Банско, са подписали жалбата против решение №104-МИ от 28.10.2019 година на Общинската избирателна комисия – Банско, в частта, в която са обявени изборните резултати по преференциалния вот на кандидатите за общински съветници. Жалбоподателите твърдят, че изборният резултат не е отчетен правилно. Посочени да доводи за несъответствие в данните от протоколите на секционни комисии и официалните данни, отразени в базата данни в сайта на ЦИК, както и разминаване в данните за отразени преференции за кандидати в листите на партии и коалиции.

Марин Христов,  кандидат за общински съветник в Разлог от листата на ДПС, е внесъл жалба против решение № 118 от 29.10.2019 г. на ОИК – Разлог за избора на общински съветници. Жалбоподателят оспорва решението на ОИК Разлог, в частта за разпределението на мандатите между партиите и коалициите, според броя преференции за отделните кандидати, и имената на избраните за общински съветници. В жалбата са посочени доводи за грешки и нарушения при преброяване и отчитане на преференциите и валидността на вота в три секционни комисии в село Баня, което е довело до промяна в изборния резултат за партия ДПС, относно разпределението на мандатите. Жалбоподателят иска ново преброяване на всички бюлетини в посочените секционни избирателни комисии.

В Административния съд в Благоевград се оспорва и избора за кмет на кметство Дамяница, община Сандански. Жалбата е против решение №205-МИ от 28.10.2019г. на ОИК – Сандански, с което е обявен за избран за кмет на кметство село Дамяница, община Сандански Атанас Ангелов, издигнат от ГЕРБ. Жалбата е подписана от Вангел Вълков и Христо Паралинов, кандидати за кмет на кметство село Дамяница, община Сандански. Оспореният избор е заради несъответствие в данните от протоколите на двете секционни комисии в село Дамяница и протокола на ОИК-  Сандански. Посочени са и доводи за неправилно отразяване действителните и недействителни гласове в бюлетината за кмет на кметство в избирателните секции в село Дамяница.

От съда съобщиха, че за утре, 7 ноември, е насрочено открито съдебно заседание по административното дело №1130, образувано по жалба на Веселин Камбуров, кандидат за общински съветник в община Гоце Делчев, срещу решение № 125-МИ на ОИК – Гоце Делчев.

Делото ще започне в 13.00 часа в зала 1 на Административиия съд – Благоевград.

Comments

comments