Новата схема за верификация на лекарствата оставя жителите на с. Баня без аптека

auxiliar-de-farmacia-auxiliar-de-parafarmacia

Най-голямото село в Разложко – Баня, ще остане без аптека заради новата система за верификация на лекарствата. Единствената аптека там, която може да продава лекарства, предписани с рецепта, най-вероятно скоро ще затвори врати, тъй като собственичката й Янка Калвина отдавна е в пенсионна възраст и признава, че за нея закупуването на новия софтуер е значителен разход, трудност ще бъде и да свикне да работи с него. Тя споделя, че при това положение няма да продължи и ще затвори аптеката.

„Много съм притеснена първо заради разходите, които трябва да направя за закупуване на новия софтуер, и след това заради работата. За една малка аптека това е много голяма сума, защото освен софтуера, който е около 1000 лева, трябва да платя и още 300 лв. за четец. Но не само това е проблем, аз съм на възраст и ще ми представлява голяма трудност навлизането в работата. Работя сама и ще губя много време да вкарвам лекарствата в компютъра, не виждам как ще се справям с работата плюс обслужването на клиенти”, споделя притесненията си фармацевтката Янка Калвина. Тя допълни, че огромният обем от документи, които се попълват за лекарствата по Здравна каса, и фактът, че работи сама, са я принудили преди няколко години да прекрати работата си с нея.

Потърпевши ще бъдат над 3000 жители на селото, които ще бъдат принудени за всеки един медикамент да пътуват до Разлог или Банско. Почти 3000 е и легловата база в Баня, което означава, че когато на турист се наложи да потърси аптека, също ще трябва да пътува до града.

„Ще се лекуваме на билки, какво да правим… В Разлог не мога да ходя”, споделя баба Катерина, която има ред заболявания и досега е купувала лекарствата си от местната аптека. Тя допълва, че ако трябва да отиде до Разлог за хапчета, които струват около 3 лева, ще плати и минимум 2 лева пътни, а с ниската пенсия едва успява сега да се справи.

В селото има и дрогерия, която обаче няма право да продава лекарства, които са с рецепти. Правата са само за продажба на медико-санитарни материали, лекарства, които се продават свободно, и козметика. Дрогериите нямат право да продават дори и банка натриев хлорид, която някои хора ползват за промиване на лещи.

Мнението на специалисти е, че дори и някой да отвори аптека в Баня, ако работи със Здравната каса и с оглед жителите на селото, ще му бъде трудно да се справя сам и ще е необходимо да си назначи поне още един човек.

По закон верификацията на лекарствата става задължителна за целия ЕС от 9 февруари и цели недопускане на фалшиви медикаменти на пазара. След тази дата производителите на лекарства са длъжни да слагат върху опаковките индивидуален идентификационен код, а фармацевтите да са се сдобили с четец, чрез който ще проверяват дали медикаментите са фалшиви. Лекарствата, произведени преди 9 февруари, ще продължат да се продават без код до изтичането на срока им на годност.

За много хора от бранша въвеждането на системата е утежняване на бюджета им. Вчера стана ясно, че се дава шестмесечна отсрочка за фармацевтите да се регистрират в нея. Този срок обаче едва ли ще задържи малките аптеки на пазара

Comments

comments