Нова гласова експертиза отложи за юли делото срещу Иванчева

БГНЕС

Делото за корупция срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместника й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, гледано на втора инстанция, беше отложено заради ново искане за гласова експертиза, съобщи „Клуб З“.

За днес в Апелативния специализиран съд бяха насрочени финалните пледоарии на процеса. Защитата на тримата подсъдими отправи множество искания, като съдията Георги Ушев не прие доста от тях. Прокуратурата пък обяви, че се опитват да попречат на процеса и да не се стигне до финални пледоарии.

 

Съдът прие искането на Биляна Петрова и се изслушаха пет аудиозаписа от среща в столично заведение, за които тя твърди, че са невярно свалени на хартиен носител. Петрова имаше забележки към представени СРС-та, защото смята, че на места, на които обвинението твърди, че е тя, не бил нейният глас. Така беше решено да се направи нова гласова експертиза, за която е даден 30-дневен срок. От тримата подсъдими ще трябва отново да се вземе аудиозапис на глас за сравнение.

Делото остана за 3 юли от 10 ч.

Пред втората съдебна инстанция Десислава Иванчева обжалва 20- годишната си ефективна присъда, а Биляна Петрова – 15-те си години затвор. Те бяха показно задържани в центъра на София преди две години. При обиските в колата им бяха намерени 70 хиляди белязани евро, част от подкупа, който според обвинителния акт са поискали от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат строителните му книжа

На първа инстанция делото приключи година по-късно, а прокуратурата отчете като голям успех тежките наказания – Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години, а Дюлгеров – на 12 години.

 

Иванчева и Петрова, които не се признават за виновни, твърдят, че доказателствата срещу тях са манипулирани и Петко Дюлгеров. който е сочен за посредник корупционната схема и направи самопризнание при първоначалното си задържане, обжалваха наказанията си.

 

Първоначално Специализираният апелативен съд беше насрочил пледоариите за март, но извънредното положение и ги отложи заради затворените съдебни сгради.

 

Днес делото беше забавено заради технически причини, като репортерите го следяха на три големи екрана в специална зала при спазване на противоепидемичните мерки.

 

Биляна Петрова съобщи на влизане в залата днес, че е открила още 10 уязвимости на „системата за случаен подбор“ (Централизираната система за случайно разпределение на делата – бел.ред.). Забележката й към системата, която в момента е атакувана и от прокуратурата, явно бе заради избора на съдия Георги Ушев, когото те смятат за предубеден и са сигурни, че ще ги осъди и на апелативна инстанция. Петрова обеща разкрития след делото.

 

На влизане Иванчева обяви, че липсват доказателства от томовете по делото. Иванчева и Петрова са организирали и петиция, адресирана до Европейската комисия, за независимо разследване на техния случай.

Comments

comments