Нов голям скок на цените на храните от първа необходимост

Нов голям скок се задава при храните от първа необходимост. Това става ясно от седмичната справка на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ), която следи цените на едро.

От плодовете ръст с 10 стотинки са отбелязали ябълките и от борсите в петък количествата са тръгвали на средна цена 1,25 лева за кило. Без промяна в цената са червеният пипер от внос (до 2.94 лв./кг) и картофите (до 0.60 лв./кг).

Шампионът по висока цена за миналата година – олиото, се готви за нов ценови скок. „Завчера доставчикът ни уведоми за промяна. Олио от 1 литър с марка „Олим“ вече идва на едрова цена от 3,58 вместо досегашната 2,90 лева“, пише „Марица“, след разговор със собственик на голям хранителен магазин в Пловдив.

От бюлетина на ДКСБТ за миналата седмица е видно още, че поскъпване на едро има при зрелия фасул, ориза, киселото мляко.

Промяна на седмична база няма при замразеното пиле и яйцата. Кокошите продукти обаче ще отбележат своя пик непосредствено преди Великден заради повишеното търсене, вещаят търговци. Покрай Възкресение по традиция се регистрира и най-големият внос на яйца у нас.

Comments

comments