Нов скандал с учебниците по история! Опитва ли се МОН да „промени“ българската история?

51258192_2265999320111906_5854819329652031488_n

Българската история е наболяла тема и всеки опит да бъде „подменена“ истината, поражда силен обществен отзвук

През 2014г. учебникът за 3-и клас „Човек и общество“ породи гражданско негодувание и много историци алармираха за груби опити за „подмяна“ на българската история. 

За безумните уроци алармира директорът на регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Потресен, той написа в личния си блог: „За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”. 

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи: „Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“. По въпроса толкова, обесването не е споменато. 

Според историкът Костадин Костадинов третокласниците остават с впечатлението за един справедлив процес и заслужена присъда от Апостола. 
И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат:

„Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ . 
 „Като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Но като прочетох, че с нашите опълченци на Шипка се сражавали и румънци – вече не исках да си късам дипломата. Исках да я подпаля… „, коментира шефът на РИМ в Добрич. 

Възмутен гражданин избухна в социалните медии с гневно писмо, по повод проекта на учебника по история за 6-и клас. Предоставяме на нашите читатели писмото, публикувано в социалната мрежа :

НОВ СКАНДАЛ С УЧЕБНИЦИТЕ!

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ХАЙДУТСВО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО.
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА НЕ СЪЩЕСТВУВА
БАТАШКО КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО
ЕНИЧЕРСТВО НЕ Е ИМАЛО
АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НЕ ИМАЛО
На въпроса: Какво е имало в България между ХIV-ХVІIІ в Министерството на Образованието отговаря:
„Имало е съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“ в глава озаглавена (забележете колко нежно е пипнато) „Османската империя и българите“. Вече дори не е владичество, дори не е присъствие.

Не може да се каже, че в България е имало османско робство или османско владичество. Поне не според проекта за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката и коментирана днес на пресконференция в МОН. В проекта не се говори за робство или владичество, а за „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“, „взаимни влияния между културите на християнството и исляма“ и „османската власт“

Този период от историята ни е в четвъртата, последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена „Османската империя и българите ( ХV-ХVІІ в.)“. В нея се включват подтемите „Държавност“, „Общество и всекидневен живот“, „Култура и културно наследство“ и „Религия“.

Едно-единствено изречение загатва, че въпросното съжителство не е било съвсем доброволно. То гласи, че темата „представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт“.

На журналистически въпрос на пресконференцията в МОН защо програмата е разписана по толкова предпазлив начин Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми и образователна интеграция“ в МОН, отговори, че „не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие“. Това дали България е била под робство или владичество било работа единствено на учените.

Програмата е нормативен документ и не въвежда определения, каза експертът по история Радостина Николова. Тя допълни, че в програмата пише „съжителство“, защото в периода XV – XVII век българи и турци са живели заедно.

Пълни кретени!
Децата няма да знаят истината за близо 500 години от българската история …

Опитите за изкривяване и „подмяна“ на българската история, относно турското робство пораждат редица въпроси :

Кой има изгода от това отричане на османското владичество?

Опитва ли се някой да „подмени“ българската история и фактите, които редица историци са доказали?

Умишлено ли е това „изкривяване“ на историята, с цел да ескалира гражданската търпимост?

 

Подмяната на думата робство със „съжителство“ е крайно недопустима и хвърля петно върху българската ни история. Поругана е честта и каузата на всички борци за свобода, дали живота си в името на независимостта на България. Опитът за манипулиране на историята е равносилен на това да се „изтръгнат“ корените ни и да бъде потъпкано жертвоприношението на всички българи дали живота си в името на свободата на родината ни.

„Човек без минало, е човек без бъдеще.“

Comments

comments