Нов голям пожар наложи спешна евакуация в Калифорния

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На територията на целия щат e обявено извънредно положение

Нов голям пожар наложи спешна евакуация в Калифорния. За да се предотвратят нови огнища, се прекъсва електрозахранването и без ток остават около 1,5 млн. души. На територията на целия щат e обявено извънредно положение.

Около 10 000 души бяха принудени да се евакуират заради бързо разрастващия се пожар близо до центъра за изкуства „Гети“ в Лос Анджелис.

„Заради бурните ветрове, които очакваме, и заради опита, който имаме с историческите пожари от 1961 г., пригответе се да прекарате най-малко две нощи извън домовете си“, каза кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

Кадрите, заснети от основната пътна артерия, минаваща през Лос Анджелис, показват сериозността на положението. Пожарът вече се разпростира на повече от 2 000 декара. Унищожени са най-малко 8 къщи, а на други пет са нанесени сериозни щети.

„Когато има заповед за задължителна евакуация, вслушвайте се в експертите. Спасете не само вашия живот и не излагайте на опасност живота на пожарникарите“, призова губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.

В гасенето на пожара участват повече от 1100 пожарникари, подпомагани по земя и въздух. Застрашени от стихията са някои от най-скъпите жилища в Лос Анджелис, а сред знаменитостите, които са принудени да се евакуират, са Арнолд Шварценегер и звездата от НБА Леброн Джеймс.

От „Парамаунт Пикчърс“ планираха голяма холивудска премиера за „Терминатор“: „Мрачна съдба“, но заради пожара я отмениха. Храната, предвидена за партито по случай най-новия филм от култовата поредица, беше дарена на Червения кръст за хората, засегнати от пожарите.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

 

Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

 

Източник:nova.bg

Comments

comments