Nouvelle vague ще пеят на „Francofolies. Благоевград” през юни

Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти Nouvelle vague /Нувел ваг/ и ZAZ са хедлайнерите на тазгодишното издание на фестивала FRANCOFOLIES /Франкофоли/ в Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни т.г.
Добре познатите у нас Nouvelle vague ще се качат на открита сцена на централния площад в Благоевград на 18 юни. Веднага, след тяхното участие, ще пее едно от най-успешните лица на съвременната музикална индустрия ZAZ. Нейното пристигане за фестивала беше обявено от организаторите по-рано този месец.
Входът на второто издание на Francofolies ще бъде свободен за всички жители и гости на Благоевград, съобщиха от Община Благоевград, продуцент на събитието.
Nouvelle vague пристигат с двете си вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн, които ще изпълнят френски и английски кавъри на любими парчета. Характерно за групата е, че нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки, които добавят френски шик и изключително присъствие на сцена.
Музикантите не разсъждават за себе си като група, а по-скоро наричат Nouvelle vague музикален проект. Негови създатели са французите Марк Колин и Оливие Либо, които и до днес са в основата на проекта. Двамата са джаз музиканти и през 2004 г. ги събира идеята да преработят любими техни парчета от 70-те и 80-те години в аранжименти, силно повлияни от бразилската боса нова на 60-те години. В началото почти всичките им кавъри са на пънк и ню уейв изпълнения.
От тук идва и името на проекта, което всъщност е игра на думи, тъй като nouvelle vague, боса нова, ню уейв означават едно и също – „нова вълна“ на различни езици. Всички те съвместяват това, което музикантите от Nouvelle vague правят – заигравката им с музиката на ню уейв течението от 70-те и 80-те години, в боса нова аранжимент от 60-те, повлияни от духа на френското кино от средата на 20-ти век.
Формулата пънк-бразилска музика кино явно се оказва успешна, тъй като Nouvelle vague вече имат продадени над 700 000 албума и изнасят концерти по цял свят. Музиката им е интересна, стилна, вълнуваща, емоционална, провокативна, а умението им да общуват с публиката прави живите им изяви изключително преживяване.
През 2005, техен кавър на песента „I Melt with You“ е използван в саундтрака към филма „Господин и госпожа Смит”, както и „Анатомията на Грей”. Сред най- големите им хитове са „Guns of Brixton“, „Dance With Me“ , „Love Will Tear Us Apart“, „In a manner of spеaking“.
В последният им студиен албум „Couleurs sur Paris” („Цветовете на Париж“), музикатите отдават почит към френската музика на 80-те, като всяка песен е изпята от различно лице от съвременната френска сцена, някои от които Ванеса Паради, Соко, Камил и др.

Comments

comments