НОИ предложи: По-високи пенсии, но и по-високи осигуровки през 2019 година

 

a18a5f5ce45a225ac70bb8fb4d2a2acc

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри законопроект за по-високи пенсии  през 2019 година, но и повече удръжки за работещите. Предлага се таванът на пенсиите да се повиши на 1200 лева и  от 1 юли всички пенсии да нараснат  с 5,7%.

На различни позиции останаха бизнесът и синдикатите за удръжките на работещите хора. Предложението е от 1 януари най-високият доход, върху който да се плащат осигуровки, да бъде 3000 лева, вместо  сегашните 2600 лева. Това, според работодателите, ще ограби тези, които така или иначе внасят най-много в хазната. Според синдикатите обаче те няма да загубят пари, а ще спечелят права.

Минималните обезщетения за безработица остават без промяна. 380 лв. ще продължават да получават майките, които и през втората година на детето си избират да не работят. Отпада подоходният критерий за пенсиите на децата без родители. И за земеделците ще има повече плащания. Те ще могат да се самоосигуряват най-малко върху 560 лв.

Предстои  бюджетът на общественото осигуряване  да бъде разгледан  в Министерския съвет и гласуван от Народното събрание. /nova.bg/

 

Comments

comments