Нито една партия не подкрепи декларацията за борба с корупцията на президента Радев

ген-румен-радев-304

Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, който беше на тема борба с корупцията, завърши без резултат и без подписана декларация, която бе подготвена от администрацията на Румен Радев.

 

На КСНС бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от сградата. Тя каза, че не са приети нейните предложения. „Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон. Управляващите смятат, че законът е добър и работи и тепърва трябва да му се прави анализ за въздействие. По отношение на второто ми предложение за процедура за избор на двама прокурори, европейски, които ще работят на територията на България, господин премиерът арогантно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там“, каза Нинова. Според нея може да се мине към непрозрачна процедура за избор на европейски прокурори.

„По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на прокуратурата ми беше отговорено, че по този начин, налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които имат и без това много работа“, разказа още Нинова. Според нея предложеният от президента документ е бил отхвърлен от премиера и от всички участващи освен от нея. „В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от „Апартаментгейт“, разказа още Нинова. Според нея на заседанието са се чули мнения, че медиите са виновни и тези, които изнасят информация са виновни, но не и наистина политици, които евентуално са се облагодетелствали от властта.

Председателят на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова имаше друга версия за декларацията, предложена от президента. „Дори госпожа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, каза Дариткова. Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, декларира Дариткова. Според нея предложенията на президентството по-скоро отговарят на нечии политически интереси. „Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ господин Янков (Красимир Янков – бел. авт.) е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова.

„Предложения проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път“, каза Дариткова. Според нея повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на консултативния съвет, посветен на проблемите на корупцията. Дариткова каза, че на заседанието е имало общи решения, сред които е това да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство и намерението да се анализира дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

„В правомощията на законодателната и изпълнителната власт е да предприеме мерки, които да променят закона в посока той да се прилага по-адекватно. Даже в момента в правна комисия тече обсъждане на промени в закона за противодействие на корупцията. Вярвам, че този КСНС ще даде знак на колегите от опозицията, че е разумно, ако наистина са толкова активни и имат намерение да променят законодателството, да се върнат в НС, където е мястото за законодателни инициативи“, каза още Дариткова с което припомни, че БСП бламира заседанията на парламента.

Декларацията, която се предлагаше на КСНС, беше от полза за БСП в предстоящата кампания, каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Това беше неприемливо за всички други“, допълни Марешки. За отсъствието на председателя на антикорупционната комисия Марешки уточни, че президентът е информирал съвета, че е снел доверието си от него.

Източник : Дневник

Comments

comments