Независимият кандидат за кмет Румен Томов сигнализира за купуване на гласове в Благоевград

75105724_2552641788137798_7519357707925585920_n

Ежедневно през предизборния щаб минават хора, които твърдят, че в кварталите на града се купуват гласове. Хората се притесняват, да споделят кой купува, защото имат своите страхове. Но е факт, че такава информация се чува ежедневно и това е страшното. Няма как да е измислено, след като се чува от толкова различни хора.“, казва Томов. И допълва, че според хората цената през последните дни на кампанията може да  достигне 200-250 лева за глас, тъй като в момента достигала  100 лева за глас .

Основният въпрос, на който трябва да търсим отговор  е как местна власт, излъчена в изборен процес, определен като нечестен и несвободен, ще осъществява управлението на местната общност„,  пита Томов, съзнавайки че е много трудно да се бори срещу това сам.

Би трябвало правоохранителните и правораздавателни органи да бъдат по-активни и да бдят  за подобни действия. Щом при нас достига такава информация,  при тях трябва да има реални такива данни. Полиция, прокуратура и ЦИК, би следвало да работят така, че да защитят демократичното общество , да предотвратят подобни действия по места и да не позволят подмяна на демократичните избори“,  категоричен е кандидатът за кмет.

„Преди ден, дойде младо момче, което твърдеше, че дори секционните комисии са купени, което е още по-притеснително. От къде е този ресурс?“, допълва Томов.

Едно  е сигурно – гласове не се купуват нито с държавната субсидия на партиите, нито с парите от членски внос или от законни дарения. Гласове се купуват с мръсни пари – от дарения на сенчести бизнесмени , на които партиите цял мандат после ще бъдат задължени,

 „Винаги е било така. Никой вече не може да спечели избори, без да купува гласове. Властта не се намесва” – са най-разпространените убеждения сред благоевградчани. Никой няма сили да се изправи срещу атакуващите местната власт със силови методи или купуване на гласове.

Именно това ме провокира да споделя с гражданите, онова което достига до нас, като информация“ – подчертава Томов. „Вярвам, че компетентните органи могат да разследват и установят тези действия, защото това е в интерес на всички хора в общината. Не бива да допускаме, да се застрашава демокрацията по такъв нагъл и безобразен начин!“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Comments

comments