/ВИДЕО/Неврокопският митрополит СЕРАФИМ: Благодатният огън от гроба господен ще достигне до всички храмове

Как се върви по пътя на вярата и православието и какви са изпитанията по този път? Кои са търговците в храма днес и има ли в кого да припознаем Юда и Пилат Понтийски? Защо минаваме „под масата“ на Разпети петък и какъв е смисълът на благодатния огън? – с тези и още въпроси отидохме при Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит СЕРАФИМ*.

В дните на Страстната седмица, митрополит СЕРАФИМ отдели време за екипа на „Благоевград нюз“, за да напомни за последните дни от земния път на Исус, за да открием поуките от тежката и тъжна история  на Разпятието и Възкресението и за това как е редно да се държим в тези дни.

Въпросите към Негово Високопреосвещенство СЕРАФИМ зададе д-р Росинка Проданова.

Цялото интервю можете да видите във видеото.

*Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит СЕРАФИМ е роден на 4 юли 1974 година в село Зорница, Ямболско със светското име Динко Динков. Завършил е Математическата гимназия в град Ямбол  и  Лесотехническия университет в град София със специалност „Ландшафтна архитектура“.

През 1997 година постъпва като послушник в манастира „Свети Георги“ в град Хаджидимово, в който по-късно е замонашен. През септември 2008 година става игумен на Роженския манастир, а през 2011-та – завършва Богословския факултет на Софийския университет.

През месец декември 2011 година е ръкоположен за Мелнишки епископ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит Натанаил. След неговата ранна смърт, Серафим е избран и канонически утвърден за Неврокопски митрополит.

Въдворен е в епархията на 24 януари 2014 година.

Comments

comments