Неврокопският митрополит Серафим отслужи литургия в храм „Рождество Богородично” в Симитли

transparent (1)

287471b969996fded0a79e9ca206d5e5_XLtransparent (1)

Неврокопският митрополит Серафим отслужи литургия в храм „Рождество Богородично” в Симитли. На деня, в който почитаме паметта на свети Стилиян, параклисът до храма в града, наречен на светеца, който е закрилник на Симитли, приюти десетки жители.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим благослови всички граждани на Симитли и общината. Майки с малките си деца дойдоха да се преклонят пред светеца и да причестят отрочетата си. Вярващите идваха още рано сутринта да се помолят в храма. Традиция стана в града точно на този празник литургията да бъде водена от владиката, който преди три години лично освети параклиса.Децата от Детска градина „Радост“ Център, бяха в храма и се учеха на смиреност и вяра. Всички хора се молеха за здраве и за благословение на всички деца на община Симитли, където и да се намират те.

На 26 ноември Православната църквата почита паметта на свети Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според неговите жития свети Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител“.На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата. На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян -означава – стълб, Стилияна, Щилиян , Щилияна, Щерян, Щеряна.

Comments

comments