Несебър победи прокуратурата

resize_on_the_fly

Несебър победи прокуратурата, коментира capital.bg. Публикуваме пълния текст на анализа:

„Акцията на спецпрокуратурата в Несебър дни преди местните избори по задържането на кмета на града Николай Димитров и още четирима кандидати за общински съветници и един кандидат за кмет на Свети Влас от различни политически сили, които го подкрепят, изглежда, имаше обратен ефект. Макар и да е в ареста, Димитров победи още на първи тур с внушителния резултат с малко над 60% опонента си от ГЕРБ Атанас Терзиев, подкрепен от местната бизнес партия на строителните предприемачи братята Динко и Йордан Диневи МОРЕ. За стария нов кмет гласуваха 7816 избиратели, а за опонента му от формацията на Бойко Борисов 4702 души.

Вотът в Несебър премина при висока избирателна активност, като до десет часа сутринта бяха гласували над 15% от избирателите, а опашки с желаещи да упражнят правото си на глас имаше още преди избирателните секции да отворят. В сряда, когато кметът Димитров беше арестуван по обвинение за купуване на гласове, жители на Несебър излязоха на спонтанен протест в негова защита.

И ефект в общинския съвет

Същия ефект имаха арестите и при гласуването за общински съвет. Партията на братя Диневи МОРЕ, която на предишните избори беше първа политическа сила с най-много общински съветници, сега е изместена от партия „Български социалдемократи“. Тя побеждава формацията на Диневи с повече от 1000 гласа.

Два дни преди вота прокуратурата поиска от ЦИК свалянето на имунитета на водача на листата на социалдемократите Костадин Нищелков със същото обвинение – за купуване на гласове.

Трета политическа сила пък е „Нова алтернатива“, чиято листа се оглавява от сегашния председател на общинския съвет Румен Кулев.

ГЕРБ се нарежда едва на четвърто място. Непосредствено след тях са БСП. Това означава, че социалдемократите ще имат шестима общински съветници, формацията на братя Диневи – четирима, а ГЕРБ – трима. „Нова алтернатива“ на сегашния председател на общинския съвет в Несебър Румен Кулев също е с трима общински съветници, а местната коалиция „Съюз на свободните демократи“ и „БСП-Тракия“ – по двама. В общинския съветник влиза и арестуваният от прокуратурата водач на листата на „Движение 21“ Константин Лефтеров.

Така статуквото в Несебър от предишните избори се запазва, като мнозинството най-вероятно ще се сформира от социалдемократите, „Нова алтернатива“, БСП и местната коалиция „Съюз на свободните демократи“ и „Движение 21“.

Сблъсък ГЕРБ – БСП за кмет на Созопол

Созопол може да поднесе една от изненадите на тези избори. Там сочената за фаворит Красимира Германова (ГЕРБ), подкрепена от бившия кмет Панайот Рейзи, изостава от опонента си с 13%. Кандидатът на социалистите Тихомир Янакиев получи 45.12%, а Германова – 32.68%. Трети е бившият общински съветник от ГЕРБ, който напусна формацията и се кандидатира за кмет от партия МИР Георги Пинелов.

Доста интересна се очертава и картината за общински съвет, където БСП е първа политическа сила със седем общински съветници. Оглавяваната от Рейзи листа на СДС и тази на ГЕРБ имат общо осем мандата. Така решаващи за мнозинството ще се окажат гласовете на водената от Пинелов листа на партия МИР, която ще има двама общински съветници в новия общински съвет на Созопол“.

Comments

comments