Неправилното паркиране крие сериозни рискове

1D2BD9F55-8BEE-4B5C-A538-D6E1811C1085

При неправилно паркиран автомобил – на шофьорите се налага глоба. Санкцията се налага, само когато те бъдат забелязани от служители на пътна полиция или пък има подаден сигнал за неправомерно паркирал автомобил. При нарушение собствениците на автомобилите може да се разминат с фиш, докато друг път е възможно да се ограничи предвижването на автомобила чрез поставянето на скоба, а ако нарушението е по-сериозно паркиралият неправилно автомобил се премества на наказателен паркинг. Санкциите също зависят от степента и тежестта на нарушението.

Много от шофьорите са попадали в непредвидими ситуации след като са паркирали своя автомобил като в Закона за движение по пътищата са посочени правилата за паркиране. Необходимо е всеки, който има Свидетелство за управление на МПС да ги знае и съответно да ги спазва.

По повод темата за неправилното паркиране и рисковете, които носи – екипът ни реши да провери дали има нарушители по най-натоварените улици в Благоевград. Така установихме, че има шофьори, който са паркирали нарушавайки Закона за движение на пътищата.

На всички ни е ясно, че неправомерното паркиране може да бъде причина за възникване на инцидент, който дори може да бъде с фатален край. Това е така, защото по този начин се нарушава нормалното придвижване както на автомобилите, така и на пешеходците.

Един от примерите за неправилно паркиран автомобил е, когато спрялото превозно средство се намира в близост до пешеходна пътека. По този начин се ограничава видимостта и това може да застраши живота на пешеходците, тъй като видимостта е ограничена от страна на преминаващите автомобили. Другите рискове са свързани с това, че когато паркираме на тротоари е възможно да се възпрепятства преминаването на пешеходци и най-вече е невъзможно да преминат покрай паркирал автомобил майки с детски колички.

Често се споменава за отговорността, която носим, когато шофираме, но ние оставаме отговорни и при неправилно паркиране. Това е причината да съществуват санкции, които са в различен размер спрямо нарушението, което сме извършили. Екипът ни отправя апел към шофьорите на МПС да шофират разумно, но и да паркират на позволените за това места. На всички ни е ясно, че едно неправилно паркираме в това забързано ежедневие може да бъде причина за инцидент.

2B00DC533-385D-46BA-9579-B427F5C66EA3

Comments

comments