Недоволство в Гоце Делчев, жителите готвят протестни действия, ако позицията на местната власт не бъде зачетена

а-44

Общинските съвети на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово – с пълно мнозинство се обявиха против проекто решението за използването до десет на сто на оставащия капацитет на Регионално депо Гоце Делчев, на което да се обезвреждат чрез депониране отпадъци от територията на община Благоевград. Депото обслужва трите общини с общо население от около 60 000 души, затова там бяха проведени извънредни заседания на общинските съвети, за да се вземе решение по този толкова важен за обществеността въпрос.

Каква всъщност е причината, довела до свикването на тези извънредни сесии?

В Община Гоце Делчев, в късния следобед на 17 август 2018 г., на електронната поща, е получено писмо от зам. министъра на околната среда и водите Николай Кънчев, касаещо започнало производство по реда на чл. 42, ал. 2 от ЗУО, за използването до десет на сто на оставащия капацитет на Регионално депо Гоце Делчев, на което да се обезвреждат чрез депониране отпадъци от територията на община Благоевград. Даденият срок за изразяване на становище от администрацията е до 17:00ч., на същия ден – т.е. дава се малко повече от час време за реакция. Въпреки това, експертите в общинска администрация Гоце Делчев са предприели незабавни действия – свиквано е извънредно събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – регион Гоце Делчев и в 16:53ч е изпратено официално становище.

Регионалното депо за неопасни отпадъци в Гоце Делчев се състои от 3 клетки – 1 за строителни инертни отпадъци и две за неопасни битови отпадъци, от които в експлоатация е само една клетка, чийто свободен капацитет е приблизително 37 949,4 тона. Приемането на 10 на 100 от оставащия капацитет отпадъци, означава приблизително 3795 тона отпадъци, което се равнява на количеството отпадъци, които се обезвреждат от община Гоце Делчев за период от пет месеца, или годишното количество отпадъци, които се обезвреждат от община Гърмен. На практика, населението на трите общини ще изгуби възможността за обезвреждане на отпадъците, а животът на депото ще бъде съкратен най-малко със 7 месеца.

На 18.12.2017 год. е подписан Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проектно предложение за „Изграждане на инсталация за предварително третиране и инсталация за компостиране в рамките на Регионална система за управление на отпадъците-Регион Гоце Делчев“. Приемането на Решение, с което да се депонира част от боклука на община Благоевград, би довело до предсрочно запълване на единствената работеща клетка, обслужваща регион с население около 60 000 души, което от своя страна ще доведе до невъзможност за изпълнение на подписания договор. Това от своя страна ще доведе до налагане на финансови санкции, отмяна на финансиране или връщане на вече усвоени финансови средства, както от страна на Бенефициента, в лицето на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово така и от представители на държавата в лицето на МОСВ.

Много по-сериозният проблем обаче, е свързан с финансовата тежест, която ще се наложи да понесат жителите на трите общини Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, в случай, че започне извозване на боклука от Благоевград и почти запълнена клетка на депото в Гоце Делчев спре да функционира, заради изчерпан капацитет. Разчетите на специалистите показват, че извозване на отпадъците до най-близкото възможно друго депо, ще доведе до поскъпване на таксата за битови отпадъци поне 3 пъти. Това е непосилно финансово бреме за хората от малките населени места в тези общини, в които има висока безработица.

Според официални справки община Благоевград има задължения към РИОСВ в размер на 6 638 101 лв. Ръководствата на трите общини са притеснени, че при приемане на отпадъците на община Благоевград, и не плащане на отчисленията от тяхна страна, тези задължения ще се натрупат към община Гоце Делчев – като собственик Депото, и индиректно към общините Гърмен и Хаджидимово.

На практика, след изчерпване на капацитета на клетката ще възникне проблем с обезвреждането на отпадъците, генерирани от населените места на територията на трите общини – Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, влошаване на екологичната обстановка многократно увеличаване на финансова тежест върху населението от региона.

Отчитайки създалата се обстановка и започналото сериозно обществено недоволство, което се разраства с всеки следващ ден, ръководствата на трите общини са решили да свикат извънредни заседания, за да излязат с официална позиция по проблема. Местните управници са категорични, че такива важни решения е несериозно да се вземат по такъв начин – без диалог, без анализ, без време за реакция и без да се поиска тяхното мнение. Заседанията на Общинските съвети на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово са проведени във вторник, 21 август. На всяка една от сесиите е изразено категорично несъгласие с провежданата процедура по реда на чл. 42, ал. 2 от ЗУО за приема за депониране отпадъците от територията на община Благоевград. Трите местни парламента са приели и специални декларации по този въпрос, които са изпратени веднага до Министерството на околната среда и водите и до Министерски съвет. Важно е да се отбележи, че решенията за взети с пълно единодушие от представителите на всички политически партии в съответните Общински съвети.

В региона на Гоце Делчев темата е гореща и предизвиква бурното недоволство на хората, които ясно изразяват намерение да предприемат протестни действия, ако тяхното мнение и позицията на местната власт на трите общини не бъде зачетена.

Comments

comments