Не се налага принудително умъртвяване на домашните свине в община Симитли

d01cfdc8435392fb276c6f92bb9f43ef

Не се налага принудително умъртвяване на домашните свине в община Симитли, след констатирането на заболяването африканска чума по свинете при диво прасе в района на село Железница. Това каза на пресконференция днес д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград, след проведеното заседание на Областната епизоотична комисия, предаде  агенция „Фокус“.

Стана ясно, че мерките, които са предприети не се различават от тези, които се осъществяват и до този момент. Обособяват се три зони – А, Б и В, като в последната са разрешени различни дейности, като лов, добив на дървесина и други.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните отбеляза още, че в обхвата на зона „В“ попадат ловно – стопанските райони Лешко, Падеш, Покровник, Селище, Хърсово, Церово, Ораново и Симитли. Срокът на действие на заповедта е от 22.11.2019 до 22.02.2020 година.

„През това време в инфектираната зона трябва да има наблюдение и обиколки, които да се извършват от служителите на Агенцията по горите. Те ще бъдат за търсенето на умрели животни“, каза още д-р Бащавелов.

Той коментира, че в зона „А“ се забранява движението на физически лица и пътни превозни средства до горските територии, попадащи в инфектираната зона около констатирания случай на африканска чума по свинете.

Припомнено е, че намерените заразени животни се загробват на определени за целта места. Необходимо е жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

 

 

 

 

Comments

comments