Blood Donors

Всяка втора събота на октомври е денят, посветен за благодарност за дадения втори шанс за живот. Това е денят, посветен на донорството, на благородните постъпки и решения на семействата и близките, избрали в най-трудните и тежки мигове обаче да дарят с добрина и благородство живот на други хори.

Целта на отбелязването на този ден е да се привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Най-вече този ден е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

Към момента 1153 български граждани живеят с надеждата да получат нов орган, който да им позволи да водят нормален живот. От началото на година до момента в България са реализирани 12 донорски ситуации, които са дали шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци.

На 12 октомври, 2019 г. в 19.00 часа, НДК ще бъде осветен в червено в знак на солидарност и в подкрепа на донорството в страната. Фасадата на НДК ще остане осветена 12 часа – до 7 ч сутринта.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон./News.bg