Назначиха адвокат Иванка Кехайова за председател на ОИК – Гоце Делчев

Адвокат Кехайова
Адвокат Кехайова

Централна избирателна комисия назначи състава на Общинска избирателна комисия в Гоце Делчев.

Два месеца преди изборите за общински съветници и кметове, ЦИК е длъжна да назначи съставите на Общинските избирателни комисии в страната.

В Гоце Делчев е назначена за председател на комисията – Иванка Кехайова, която е адвокат по професия и е от квотата на ПП „ГЕРБ“. Заместници са Шабан Хаджиоли и Величка Кекова. За секретар е назначена Катя Воденичарова, която също е адвокат и е издигната от ПП „БСП“.

Общинската избирателна комисия се състои от 13 членове. За секретар при първите консултации с политическите сили бе избрана адвокат Мария Икономова от Коалиция за България. Членовете на парламентарно представените партии в ОИК – Гоце Делчев не стигнаха до гласуване и избор на заместник-председател, тъй като не бе постигнат консенсус по предложените от Синята коалиция и ДПС за мястото две кандидатури. От Движението за права и свободи предявиха претенции за заместник-председателския пост с мотив, че гласовете на ДПС по време на всички провеждани досега избори надхвърлят многократно тези на Синята коалиция. Тъй като партиите не стигнаха до консенсус, се наложи ЦИК да назначи членовете. За зам.-председател е назначен Шабан Хаджиоли от ПП „ДПС“, а Мария Икономова е назначена за член на комисията.

За членове на ОИК – Гоце Делчев са назначени Рая Тунчева, Марияна Попова, Кина Зайкова, Мария Икономова, Венета Итева, Иван Бусаров, Ангелина Линдарева, Перихан Белянов, Диана Узунова.

Общинската избирателна комисия встъпва в правомощията си на 7 септември 2019 г.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

Comments

comments