Науката доказа: жените са по-добри в споровете

640_313376

Според учени от Каролинския институт в Стокхолм,  жените са по-добри в споровете, отколкото мъжете, пише  вестник „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

За да стигнат до този извод, специалистите са анализирали резултатите от повече от 600 изследвания, които обхващат над 1,2 милиона души и са извършени в продължение на 30 години – от 1973 до 2003 година.

И така –  жените помнят по-добре конкретни събития, разговори, емоции, къде какво е сложено. Причината е, че са с по-добра епизодична памет и това им дава предимство в споровете.

Епизодичната памет е способността за помнене на автобиографични събития, като какво се е случило миналата седмица или дали котката е нахранена сутринта.  Но епизодичната памет е чувствителна и затова е по-податлива на негативни фактори, като липса на сън, стрес, стареене.

Изследването повдига нови въпроси за паметта и разликите между двата пола. Специалистите напомнят, че освен епизодичната памет има и други видове памет, в които мъжете  са по-добри. Например, те  нямат проблеми да намерят къде са оставили колата, защото помнят по-добре пространствена информация.

Comments

comments