Нашият екип проверява:Колко ще ни струва Великденската трапеза? Как благоевградчани се готвят за празника?

Знаеш ли колко харчат българите всяка година по Великденските празници? Поне 400 млн. лв. (изчисления на НАП, банките и хотелиерско – ресторантьорския бизнес).

Тези пари заминават основно в три направления: Трапеза, почивки и заведения. Тъй като равносметката се прави на база данни от касови апарати, тегления от банкомати и пр., всъщност сумата е доста по-висока – не се отчитат например почивките в чужбина, които не минават през туроператори.

Средната сума на човек е около 80 лв., но разбира се това също не е точно така. Някой заделя 20 лв., а други – много повече. Според изчисленията средно за почивка в България се дават около 250 лв., а в чужбина – 460 лв., само че това са парите за път и нощувки. Допълнителните разходи не са в сметката.

И така: Колко са заделили благоевградчани за Великденските празници? Какви са цените на традиционните за Великден хранителни продукти? Първо проверяваме агнешкото, което се продава средно за около 14 лв. за килограм, а дреболиите за дробсърмата са 6 лв. .

Разбира се, яйца, които да се боядисат за празника, са на цена 0,27 ст. за брой или 8,10 лв. за 30 яйца. Козунакът е на средна цена 2,80 лв. за брой. Освен това, традиционна пролетна зелена салата – с маруля, зелен лук и репички или домати и краставици излиза около 6 лв.. В края на пазаруването равносметката е – на едро великденският пазар струва около 40-45 лв. Дисциплина и простота На практика това са двете съставки, които ще ти осигурят хубав празник.

Не се поддавай на излишни изкушения и не се опитвай да бъдеш перфектен като се престараваш в подготовката и планирането. Ако се пренавиеш, нито ще си изкараш хубаво, нито ще усетиш духа. Смири се и просто бъди с хората, които обичаш, дори да става дума за разходка в квартала или близкия парк. В края на краищата Великден е религиозен празник и ако ще се придържаш към традицията, именно благодарността и емпатията ще са най-добрите ти приятели.

Освен душевен комфорт още преди почивните дни определи бюджета си и избери как е най-удачно да ги организираш. Не разчитай да правиш всичко в крачка и да не следиш парите си, защото както винаги в такъв случай, накрая минусът ще е по-голям от това, което си си наумил първоначално.

Comments

comments