Насърчават предлагането на чешмяна вода в ресторантите

065ced9ba65fecf7766741e068e47b05

На заседанието на ЕП в Страсбург, евродепутатите се обявиха за  предлагане на чешмяна вода в ресторантите. Те подкрепиха плановете за увеличаване на доверието на потребителите в питейната чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда, в сравнение с бутилираната вода.

Достъп до вода

Държавите членки трябва да вземат мерки за подобряване на достъпа до чиста вода, инсталирайки свободно достъпни чешми в градове и на обществени места, където това е технически възможно. Също така трябва да се насърчи безплатното или срещу ниско заплащане сервиране на чешмяна вода за клиенти в ресторанти, столови и при ползване на кетъринг услуги.

„Право на достъп до вода“

Eвродепутатите потвърждават подкрепата си за европейската гражданска инициатива „Право на достъп до вода“ (Right2Water) и настояват държавите членки да насочат усилията си към уязвимите групи в обществото.

Българският евродепутат Андрей Ковачев коментира: „Приветствам приетите днес правила за подобряване на качеството на питейната вода в Европа! Недопустимо е в 21 век поне 11 % от европейските граждани да са засегнати от недостиг на вода. Приетите мерки имат за цел да се подобри информираността по отношение на качеството на чешмяната вода. Освен това се предвижда поставянето на безплатни чешми на публични места (включително в търговски центрове и летища) и насърчаването на предлагането на чешмяна вода в ресторантите. „

Comments

comments