NASA засне двойно слънчево затъмнение

NASA изучава Слънцето чрез Solar Dynamics Observatory (SDO), която от 2010 г. е в геосинхронизирана орбита на 36 000 км от Земята. Заради въртенето на нашата плането около Слънцето, два пъти в годината Земята минава пред обсерваторията и закрива нашата звезда. Това са периоди от две до три седмици, в които всеки ден Земята закрива Слънцето за няколко минути (до час).

В момента Solar Dynamics Observatory е точно в такъв период. Любопитното е, че при едно от тези слънчеви затъмнения, на 13 септември, Луната също е минала пред Слънцето и от космическия кораб е било наблюдавано, да го наречем, двойно слънчево затъмнение – нещо, което се случва за първи път, откакто SDO е в орбита. В този момент в Южна Африка и в Антарктида хората са наблюдавали частично слънчево затъмнение.

На снимката горе се вижда силуетът на Луната (вляво). Очертанията на Луната са остри, защото тя няма атмосфера, докато сянката на Земята (в горния край на снимката) е по-размита. Това се дължи на атмосферата, която във височина е с различна плътност и пропуска различно количество светлина. Снимката е направена в ултравиолетовия спектър, който е невидим за човешкото око. Оцветяването на Слънцето в характерен цвят е направено допълнително.

NASA напомня, че на 28 септември от почти цялата територия на Европа, САЩ, Африка и Южна Америка ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение.

Comments

comments