Народното събрание криминализира нелегалното производство на акцизни стоки

index

Народното събрание криминализира нелегалното производство на акцизни стоки, като прие на първо четене промени в Наказателния кодекс. С гласуваните изменения се въвежда и регистационен режим за машините за производство на цигари и алкохол.

С пълно единодушие и без дебати депутатите затегнаха контрола на производството на алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия, като нелегалното им производство ще се смята за престъпление. В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени акцизни стоки, но не и производството им.

С други промени в закона се въвежда и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат алкохолът и цигарите. Те са през Закона за тютюна и тютюневите изделия, като се предвижда създаване на публичен регистър в Министерството на икономиката, с който ще се определя начина и реда на вписване на лицата, които извършват износ, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на цигари.

Спешните промени в Наказателния кодекс бяха предложени от главния прокурор и внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Повод за внасянето им станаха откритите нелегални фабрики за цигари и кран за източване на етилов алкохол в данъчен склад на една от водещите фабрики за производство на алкохол в страната./БНР/

Comments

comments