Най-ранната дата за влизане на България в еврозоната е 2022 г.

zx860y484_3365129

България може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2022 г., заяви в Рига заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис пред репортер на БНР.

Ако България се справи безпроблемно с изпълнението на ангажиментите си, още през лятото на тази година ще получи светлина за влизане в обменно-валутния механизъм ERM II, добави той.

„Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система на България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на Маахстрихтските критерии, а следващата година за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности“, каза още той.

В латвийската столица се провежда сесия от „Граждански диалог“ на ЕС.

България обяви официално желанието си за присъединяване към ERM II (наричан още чакалнята на еврозоната) и към банковия съюз през лятото на 2018 г. и очаква през юли да се присъедини към двата формата. В момента страната следва пътна карта, с която да отговори на условията на страните от валутния съюз, които включват нов преглед на банковата система и промени в законодателството за БНБ.

Comments

comments