Най-големите количества нелегални и фалшиви пестициди са конфискувани в операцията на Европол SILVER AXE ІV през 2019 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Над 550 тона са конфискуваните пестициди в Европа, 6 367.575 литра и 4 333.807 кг са задържаните в страната нелегални продукти за растителна защита

                

Над 550 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операция SILVER AXЕ ІV, която се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това са 1,5 пъти повече количества в сравнение с миналата година – 360 тона. За периода от 25 февруари до 25 април 2019 г. са извършени проверки на важни морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и съоръжения за производство и преопаковане. Три лица са арестувани.

 

В резултат от извършените проверки във вътрешността на страната ни, в рамките на операцията SILVER AXE IV, са задържани 6 367.575 литра и 4 333.807 кг нелегални продукти за растителна защита (ПРЗ), които са многократно по-големи от тези през миналата година.

 

Броят на участващите в SILVER AXЕ се увеличава всяка година, което отразява нарастващия ангажимент за противодействие на нелегалния внос и търговията с неразрешени продукти за растителна защита. По време на оперативната фаза на четвъртата по рода си операция, тази година участваха 29 държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Украйна.

 

България за втори път участва в международната операция SILVER AXE. В акцията се включиха Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“.

 

По време на операцията, във вътрешността на страната, бяха извършени съвместни извънредни проверки с Главна дирекция „Национална полиция“ и ДАНС в обекти за производство, търговия и преопаковане на ПРЗ. По време на международната акция, БАБХ осъществи засилен контрол върху вноса на нелегални продукти за растителна защита на ГКПП, съвместно с Агенция „Митници“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

comments